Nieuwe scrabblewoorden zorgen voor veel onrust

De uitbraak van de multiresistente klebsiellabacterie in het Maasstad Ziekenhuis zorgt voor veel commotie. Eerst alleen onder de patiënten. Nu ook onder het personeel.

NU’91, de beroepsorganisatie van verplegers en verzorgers, opende daarom een meldpunt. Doel: beter in beeld krijgen hoe het met de werkomstandigheden en veiligheid van de medewerkers is gesteld.

Niet zonder reden is het (Rotterdamse) Maasstad Ziekenhuis afgelopen woensdag onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gesteld. Het – zo op het oog erg laconieke – ziekenhuisbestuur wordt onvoldoende capabel geacht de uitbraak van de gevaarlijke bacterie zelf te bedwingen.

Frappant in dit verband is de euforische wijze waarop Paul Smits, algemeen directeur van het Maasstad Ziekenhuis, communiceert. Bij zeker 70 mensen is de klebsiellabacterie vastgesteld. Inmiddels zijn 25 besmette patiënten overleden. Ruim 1.800 patiënten die zijn behandeld in het ziekenhuis zijn mogelijk drager van de bacterie.

Wie een terneergeslagen Paul Smits verwacht, komt bedrogen uit. Paultje wekt niet alleen de indruk dat alles onder controle is; hij vindt het eigenlijk ook onbegrijpelijk dat zijn ziekenhuis nog steeds niet is genomineerd voor de prestigieuze Monuta-bokaal. Anders dan de patiënten en hun naasten is de begrafenisbranche WEL heel blij met de wantoestanden in dit ziekenhuis.

De Plaat-Voor-De-Kop wisselbeker gaat deze week naar Paul Smits. Ga lekker zo door, Paultje.

Reacties zijn gesloten.