Bejaardenterreur bij HEMA’s 4-uurtje (Ton observeert)

Hema 4-uurtje

Ooit kende Gouda een stationsrestauratie. Je kon er nog zitten. En dat deed ik er dan ook regelmatig. Met pen en blocnote (én koffie) in de aanslag. Want het was er altijd wat broeierig. Op wie wacht die te zwaar opgemaakte vrouw? En: waarom zit die man met dat slechte gebit al zo vroeg aan het bier? De Maxwell Smart in mij (gat in de krant om ‘onopvallend’ te kunnen bespieden) is nog springlevend. Op onregelmatige basis zal ik delen wat me opvalt.

Buit
Voor een nieuwsgierig aagje als ik is het tegenwoordig goed toeven als de klok ’s middags vier uur slaat bij de HEMA. Vanuit het volledige niets vormt zich dan een (vaak) lange rij in het restaurant. Schuifelend met een dienblad waggelen deze prijsvechters richting de kassa. Om slechts 1 euro af te rekenen voor de buit: een kop koffie plus een minigebakje.

“Méér! Nóg méér…”
Mijn HEMA-thuiswedstrijden speel ik tegenwoordig in Alphen aan den Rijn. Daar heeft een circa 70-jarige vrouw de nare gewoonte om het – veelal jonge – bedienende personeel te schofferen als …… ze te weinig cacao in haar cappuccino krijgt. Met luide stem en op de counter tikkende vinger: “Méér. Nóg méér….”

“Zijn het vips?”
Bij de HEMA in Gouda stond ik afgelopen week in de rij achter een bejaard echtpaar. Dat voor de nodige vertraging zorgde. De oude haan greep het jonge meisje achter de counter bijna bij haar nek. Onder ovationeel applaus van zijn oude duif. Haar held accepteerde niet dat de koffie in kartonnen bekers werd geschonken. Hij: “Ik eis kop en schotels. En snél.” Terwijl ik mijn kartonnen bekertje koffie met minigebakje afrekende bij het bedremmelde HEMA-meisje vroeg ik haar: “Zijn dit vips?” Haar bevrijdende lach vertelde me dat ze mijn mentale support op prijs stelde.

Temperatuur
Bij de HEMA in Den Haag (centrum) was het recent nog bonter. Een goed gesoigneerde vrouwelijke zeventiger checkte zes of zeven minigebakjes op hun temperatuur. Tussendoor likte ze haar vingers erbij af.

Ja, laten we zuinig zijn op onze oudjes. Zonder goede voorbeelden zijn we kansloos!

Ton Broekhuisen

Reacties zijn gesloten.