Binnenkort (bijna) allemaal in groene hesjes? #opinie

De taakstrafjes die de Nederlandse overheid uitdeelt, zorgen algemeen voor veel hilariteit. Om het eens in een geldvoorbeeldje te vangen: wie 1 miljoen euro steelt, moet toch al gauw 500 euro terugbetalen.

Maar ook de overheid leert in rap tempo bij. En wordt grimmiger. Mensen die een taakstraf uitvoeren, gaan voortaan getekend door het leven. Ze worden namelijk in een fel oranje hesje gehesen.

Er is inmiddels ook al een hesjessponsor gevonden. Op het hesje komt de tekst te prijken: ‘Werkt voor de samenleving’.

Sjef van Gennip (directeur Reclassering Nederland) denkt op deze hardvochtige wijze af te rekenen met het vooroordeel dat een taakstraf niks voorstelt.

Sjef, ouwe reus, je hebt te veel met je verrekijker in de duinen gelegen tijdens geheime trainingen van Oranje in Katwijk. Maar kennelijk heb je verzuimd om de beschermdoppen van de kijker te halen.

Ja, het klopt dat de afvallers (de slechten) herkenbaar zijn aan de kleur van hun hesjes. Maar de potentiële basisspelers (de goeden) zijn dat óók!

Dus Sjef: je taakstrafmaatregel is incompleet. Om het verschil in goed en slecht helder te duiden, moet je ook alle brave Nederlanders nog in hesjes hijsen. Doe maar groene. Met tekstopschrift: ‘Sjef is een watje’.

Reacties zijn gesloten.