Binnenkort ook kinderwagens op de snelweg? #opinie

Aan problemen, van welke aard ook, valt geld te verdienen. Denk aan Nurten Albayrak. Denk aan rattenvangers. Een slimme rattenvanger maakt niet alle ratten dood. Anders zou hij immers geen werk meer hebben.

Understatement
Dat er te veel auto’s op de weg zijn, is een understatement. Het lijkt dan logisch om autorijden te ontmoedigen. In plaats daarvan begint volgende maand een proef om jongeren (vanaf 16,5 jaar) te enthousiasmeren achter het stuur te kruipen.

2toDrive
Dit door minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) geïnitieerde project heet 2toDrive. Het theorie-examen mag al op zestienjarige leeftijd worden afgelegd. Eenmaal 17 jaar mogen de jonkies afrijden. Bij goed gevolg mogen ze dan tot hun 18de verjaardag onder begeleiding zelf de weg opgaan.

In scene gezet
Uit Nederlands onderzoek (ongetwijfeld in scene gezet door rijschoolhouders en autoschade-experts) ‘blijkt’ dat 2toDrive jaarlijks zestien verkeersdoden kan voorkomen.

Polonaise
Alleen vanmorgen al in het nietige Boskoop veroorzaakten zestien rijschoolhouders blikschade. Polonaise lopen in een lesauto gaat ten koste van het besturen ervan.

Trechter
Een blauwachtige rijschoolhouder met een trechter op zijn hoofd: “We hebben er in één daverende klap een nieuwe doelgroep bij. Kassa dus. Ook dronken types met een rijbewijs zitten voortaan gebeiteld. Die huren nu gewoon een zeventienjarige in als bob.”

Bertus
Autoschade-expert Bertus Bikkel toonde zich eveneens euforisch: “Hoe jonger de automobilist, hoe meer blikschade hij of zij rijdt. Maar we zijn er nog lang niet.”

Streven
Bertus vervolgt: “Ons streven is om elke pasgeboren baby meteen te laten wennen aan een stuur. Midden volgend jaar rollen daartoe de eerste wiegen en kinderwagens van de band. Met stuur, ja.”

Reacties zijn gesloten.