Den Helder opent jacht op hanen #informatief

Vraag me niet waarom, maar Den Helder telt bovengemiddeld veel hanen. En allemaal weigeren ze om anoniem door het leven te gaan. Concreter: ze kraaien veelvuldig, luid én irritant. De hanenbezitters zelf hebben daar totaal geen last van. Voor de gelegenheid zijn ze stokdoof.

Omwonenden vragen zich echter doorlopend af welke geheimzinnige taakstraf hen dagelijks ten deel valt. Ook zetten ze massaal hun wekkers op Marktplaats.

De gemeente Den Helder heeft nu aangekondigd dat hanen die langdurig boven de toegestane norm van 50 decibel kraaien, in overtreding zijn. Let wel: dit geldt alleen binnen de bebouwde kom.

Mocht de uitknop van de te luidruchtige haan niet op tijd worden gevonden, dan volgt onteigening van de haan. Wel worden hanenbezitters in de gelegenheid gesteld om ontheffing te krijgen. Ze moeten dan op eigen kosten aantonen dat hun haan niet boven de wettelijke geluidsgrens komt.

Dirk Zantjes, trotse eigenaar van twee hanen (Boris en Cleopatra) die ruim 60 decibel hard kraaien, zat in eerste instantie met de handen in het haar toen hij van de maatregel hoorde.

Maar Dirk is een inventief man. Hij vrat zijn hanen op. En verving ze door een werkloze pantomimespeler (pleonasme, red.). Al snel sloeg de vonk over. Er zijn al plannen om te gaan hokken.

Reacties zijn gesloten.