Eerste zzp’ers melden zich bij Voedselbank #opinie

Ik hecht me nogal snel. Dus ben stalkgevoelig. In mijn geval is mijn voormalige woonplaats Gouda het exclusieve slachtoffer. Na een rondje over de Markt, koffie, een handje schudden hier en een knikje daar, kan ik Boskoop weer even aan.

Gevaar
De Markt in Gouda is natuurlijk prachtig. Met het stadhuis als kers op die taart. Maar er dreigt gevaar. Ook in Gouda (want dit beeld is landelijk) valt de winkelleegstand in het centrum op.

Winkeliers
Tot voor kort dacht ik dat deze wat ontluisterende situatie van tijdelijke aard zou zijn. Er zouden immers wel weer ‘verse’ winkeliers te porren zijn om hun waren en/of diensten aan de man te brengen op deze A-locatie.

Voorbode
Inmiddels is duidelijk dat de huidige leegstand slechts een voorbode is. Er wordt dit jaar in ons land ruim 1 miljard euro omgezet door webshops. En dat zal de komende jaren fors meer worden.

Slaap
En wat moet je dan nog met een schoenenwinkel waar twee verkoopsters heel de dag met elkaar sms’en om niet in slaap te vallen. Dat KOST dagelijks veel geld.

Meer
Op papier telt ons land momenteel circa 400.000 werklozen. In de praktijk zijn dat er VEEL meer. Er zijn inmiddels ontelbare winkeliers die hun toko tegen beter weten in openhouden. Veelal (schat ik in) tot aan de laatste spaarcenten. Eenmaal totaal blut is er geen opvangnet. De eerste zzp’ers hebben zich inmiddels gemeld bij de voedselbanken. De contouren van een nieuw drama worden zichtbaar.

Ton Broekhuisen

Reacties zijn gesloten.