Elfstedentocht: mythe wordt zorgvuldig geëxploiteerd

De laatste dagen moet ik vaak denken aan Loch Ness. En dan met name aan het monster (Nessie) dat in het diepe meer rond zou zwemmen. 

Gat
Van Nessie zelf ontbreekt chronisch elk spoor. Maar onder impulsen van de lokale bevolking wordt er van alles gedaan om de mythe in stand te houden. Toeristen leveren immers geld in het laatje. En zonder Nessie zou Loch Ness gewoon een gat ergens in de wereld zijn.

Mies
Met het fenomeen de Elfstedentocht is het niet veel anders. De laatste keer dat ie werd gereden maakte Mies Bouwman haar debuut op televisie. Bij wijze van spreken.

Slootje
Toch hoeft er maar een millimeter is op het slootje naast het huis van boer Arie de Jong te liggen of de Elfstedentochtkoorts breekt al uit.

Rayonhoofden
Waarna we geteisterd worden door berichtgeving over rayonhoofden (dat zijn lokale ijsprikkers) die wel of niet bij elkaar komen. Lekker boeiend. Ik vind dat verkeersbrigadiers veel nuttiger werk doen.

Traject
Ook deze keer zal de Elfstedentocht uiteindelijk wel weer niet doorgaan. Belachelijk natuurlijk, want dan deugt het traject dus niet. Je kunt ook geen kokosnoten plukken op de rotonde bij Stolwijkersluis. Erg is dat niet. Maar kondig dan ook geen kokosnootplukdagen aan.

Mart
Ik ben een bewonderaar van de vakman Mart Smeets. Jammer alleen dat Mart zichzelf ook steengoed vindt. Toch heeft Mart deze keer gelijk: de Elfstedentocht is gedevalueerd tot een platte commerciële kermis. Met Unox als sluwe aanjager.

Reacties zijn gesloten.