Eurolanden moeten zich natuurlijk doodschamen #opinie

De kogel is door de kerk. Het zwalkende Griekenland krijgt tot 2014 voor 109 miljard euro nieuwe steun overgemaakt door de eurolanden, het IMF en de private sector.

Premier Mark Rutte is heel erg blij met dit resultaat. Hij wekt de indruk dat het om een driedubbele reddingsactie gaat: door tientallen nieuwe miljarden in Griekenland te pompen, blijven de Nederlandse spaartegoeden en pensioenen in tact. Voor andere Europese landen geldt hetzelfde scenario.

Twee vragen die prominent bij me opkomen. Ten eerste: welke zotte zakken hebben destijds al die zwakke broeders toegelaten in het eurozoneklasje? En: waarom draaien deze gecertificeerde sukkels niet zélf op voor hun dramatische inschattingsfouten? Deze zwaar betaalde rekenwonders hebben ons in een situatie gemanoeuvreerd waarin luie landen er straffeloos een economische puinhoop van kunnen maken. De eurobroederlanden springen tóch wel bij. Armzalig argument: “We moeten wel. Anders gaan we zélf naar de haaien.” Kan het triester?

Tweede vraag: als er toch overal tientallen miljarden op de plank liggen, waarom laten ‘we’ de mensen in de Hoorn van Afrika dan creperen? Waarom roept staatssecretaris Ben Knapen ons op om meer spaarcenten in de collectebussen te duwen? We zijn toch al hoofdsponsor van Nederland via de pittige belastingen die we betalen?

Mijn voorstel is dan ook helder. De eurolanden dienen tot 2014 voor in totaal 108 miljard euro te doneren om de hongersnood in Afrika te bestrijden. Een bedrag van 1 miljard euro moet per direct naar de Grieken. Voor dit geld krijgen alle Grieken een injectie met peper in hun kont. Toelichting: de mensen in Afrika hebben GEEN keuze. Die zijn exclusief de dupe van nare omstandigheden. De Grieken hebben dit zichzelf aangedaan. Vandaar!

Reacties zijn gesloten.