Frank de Boer blaast sprookje voetbaltrainers hard uit #opinie

Nee, zelf heb ik de Klassieker vanmiddag niet gezien. Ik hoop zelf een klassieker geschreven te hebben. In Metro morgen.

Vogelvlucht
De openhartige reactie van woedende Ajax-trainer Frank de Boer na afloop van het beladen duel vertelt de strekking van dit blog in vogelvlucht.

Teleurgesteld
De Boer: “Ik ben echt heel erg teleurgesteld. Want snap er niets van dat we pas tot ons beste spel komen als we achter staan. En (na wegsturen doelman Kenneth Vermeer, TB) met tien man verder moeten. Ik heb hier geen verklaring voor. Hoogstens dat we met elf man niet voor de volle 100 procent alles hebben gegeven. Waarom niet? Daar moeten we over praten. Ik kan slechts hopen dat dit onze slechtste wedstrijd van het seizoen was. Het moet echt veel beter.”

Brevet
Zelden heb ik een trainer zichzelf zo’n enorm brevet van onvermogen horen geven. Frank de Boer is namelijk ingehuurd om van Ajax een soepel combinerende vechtmachine te maken. Zo eentje die de tegenstander constant het gevoel geeft overlopen te worden.

Dirigent
Daartoe wordt Frank de Boer dagelijks door Ajax in de gelegenheid gesteld spelpatronen in te slijpen. En een hecht collectief te smeden. Maar Frank geeft ruiterlijk toe dat hij zich een dirigent voelt zonder winnend stokje.

Roet
De vanmiddag gespeelde Klassieker is het zoveelste bewijs dat de rol van de trainer een marginale is. Een schande is dat overigens niet. Anders dan het gilde van voetbalanalisten (dat zijn beroepsschnabbelaars die achteraf voorspellen wat er tijdens de al gespeelde wedstrijd fout ging) ons wil doen geloven, is voetbal GEEN wetenschap. Toeval en vorm van de dag zullen altijd roet in DAT eten blijven gooien.

Kwetsbaar
Hulde voor Frank de Boer dat hij zich zo kwetsbaar durft op te stellen. Al zullen veel collega-trainers niet blij met hem zijn. Tot nu toe zijn ze er immers mee weggekomen om bij winst of goed spel van hun team alle credits voor zichzelf op te eisen. Om bij wanprestaties WEL met het vingertje naar de spelers te wijzen.

Tovenaar af
Onder impulsen van spontane uitlatingen van Frank de Boer zullen trainerssalarissen in rap tempo naar beneden worden bijgesteld. Logisch, nu voetbaltrainers tovenaar af zijn.

Reacties zijn gesloten.