Fred Rutten kiest voor weg minste weerstand #sportcolumn #thepostonline

Ton Broekhuisen

Het is weer maandag. Ook op ThePostOnline.

Dus sportcolumn Ton Broekhuisen.

Hier de uitgeschreven versie:

Ziekmelding Fred Rutten is ultiem zwaktebod

Voor ik mijn licht laat schijnen over de trieste soap bij Vitesse, eerst mijn staande ovatie voor de onovertroffen wielrenster Marianne Vos. Onovertroffen: ook in puurheid overtreft ‘Vosje’ Leontien van Moorsel immers vele malen.

Marianne Vos is het levende bewijs dat doping binnen het wielrennen een keus van kneuzen is. De 25-jarige frêle krachtcentrale uit het Brabantse Meeuwen haalde zaterdag op basis van pure klasse in haar tiende wereldtitel op. Deze keer weer eens in het veldrijden. Diepe buiging!

Wat voetbal nog met pure sport te maken heeft, wordt met de week onduidelijker. Hoogstens is voetbal nog een theatersport. Waarmee het bruggetje naar FC Hollywood aan de Rijn  (Vitesse) is geslagen. Tot vlak voor de winterstop presteerde Vitesse bovenmaats. De tot handelshuis verworden club werd zelfs al in verband gebracht met een landskampioenschap. Maar vanaf 9 december 2012 zit de klad er fors in. De laatste 6 wedstrijden morste Vitesse liefst 14 punten. Dat is geen morsen. Maar zelfvernietiging.

Misleiding
Tussendoor strandde ook het bekeravontuur voortijdig. Afgelopen donderdagavond werd Vitesse kansloos aan de kant geschoven door Ajax. Waarna de tikkende tijdbom volledig ontplofte: de niet bijster charismatisch Vitesse-trainer Fred Rutten kon zijn frustraties niet langer meer de baas. Rutten beschuldigde de Vitesse-directie open en bloot van misleiding van de Vitesse-achterban. Volgens Rutten belooft de directie van Vitesse de supporters van Vitesse van alles. Maar maakt het die beloften nooit waar. Concreter: toegezegde versterkingen zijn er niet gekomen. En komen er ook niet meer dit seizoen. Want de transferperiode is inmiddels verstreken. Om zijn onvrede kracht bij te zetten, meldde Fred Rutten zich ziek. In de verloren wedstrijd gisteren tegen aartsrivaal NEC zat assistent-trainer Stanley Menzo op de bank.

Zwaktebod
Om met die laatste te beginnen: Menzo’s teksten zijn dusdanig zwak, dat hem geen lang leven als Vitesse-opperhoofd beschoren zal zijn. Wat Fred Rutten betreft: wat een enorm zwaktebod om zijn (waarschijnlijk niet al te integere) werkgever zo negatief in de publiciteit te brengen. Dat hoort gewoonweg niet. Zolang je geen trainer van FC RTL Boulevard bent.

Zwak
Wat me vooral stoort is het gemak waarmee Fred Rutten voor zichzelf een alibi creëert voor de mindere prestaties van zijn ploeg. In dit verband: de twee roeiers in de twee met stuurman moeten ook niet gaan lopen zeiken dat de stuurman nooit mee roeit. En dat ze daarom nooit winnen. Ook in het voetbal moet je roeien met de riemen die je hebt. Doe je dat niet dan ben je een geboren loser. Zo eentje die zich liever ziek meldt dan dat hij de hand in eigen boezem steekt.

Ton Broekhuisen

Reacties zijn gesloten.