Goudvissen: survivors pur sang

Dat goudvissen over bijzondere eigenschappen beschikken, is algemeen bekend. Mijn goudvis Harrie bijvoorbeeld haalt elke ochtend de krant voor me uit de brievenbus. Eveneens opvallend: hij poetst zelf zijn tanden.

Goudvissen blijken ook echte survivors. In het door een aardbeving verwoeste Christchurch (Nieuw-Zeeland) bivakkeerden twee goudvissen 134 dagen onder het puin. Ze overleefden in het aquarium van een ingestort accountantskantoor.

Al die tijd was er niemand die naar de goudvissen omkeek. Door de elektriciteitsuitval werd het water niet gefilterd. Waarschijnlijk hebben bevriende bacteriën die klus voor hun rekening genomen.

Of de twee goudvissen, naast alg en wier uit het aquarium, 134 dagen lang niets ‘extra’s’ hebben gegeten, is overigens nog maar de vraag. Voordat de aardbeving vernietigend toesloeg, zwommen er namelijk zes goudvissen rond in het bewuste aquarium. Drie goudvissen zijn zoek. De vierde dreef dood rond.

Goudvissen zijn erkende alleseters. Niet uit te sluiten valt dus dat drie ‘verdwenen’ goudvissen op het geïmproviseerde menu stonden. In dat scenario zou de dode goudvis zijn afgevallen vanwege overschrijding van de houdbaarheidsdatum.

Dat ook mijn goudvis Harrie een alleseter is, bewees hij afgelopen zondag nog. Om een lang verhaal kort te maken: de visite toog zonder hun teerbeminde chihuahua Hector naar huis. Hector werd voor het laatst gezien toen hij kwispelend voor de kom van Harrie stond.

Reacties zijn gesloten.