Griekenland gooit de beuk erin #opinie

Wij, de wat beter georganiseerde eurolanden, zijn wel goed. Maar natuurlijk niet gek. We doneren niet zomaar containers goudstaven aan Griekenland. Daar willen we wel wat voor terug. Bijvoorbeeld dat de Grieken eens wat beter op hun financiële huishouding gaan letten. Zodat we in Europa niet over twee jaar met z’n allen aan de bedelstaf zijn geraakt. Maar pas over drie jaar.

De dreigende woorden van onder meer onze eigen Jan Kees ‘Rambo’ de Jager hebben hun uitwerking niet gemist. Er zijn inmiddels al drie Grieken die de wekker zetten. En ook de Griekse overheid staat op scherp. Met opvallende resultaten.

Zo blijkt een ongebruikelijk groot aantal bewoners van een niet nader genoemd Grieks eiland, op papier blind te zijn. Van de 30.000 inwoners zijn (nog steeds op papier) er 600 kansloos zonder blindengeleidehond. Ietwat gechargeerd zou gesteld kunnen worden dat toeristen op dit eiland makkelijk herkenbaar zijn. Ze bewegen ze immers als enigen voort zonder roodwitte stok.

Griekenland geeft sowieso enorm veel geld uit aan sociale zekerheid. Al eerder bleek dat de overheid jarenlang pensioenen heeft uitgekeerd aan mensen die allang dood en begraven waren.

Onder druk van de meedogenloze suikeroompjes uit overige eurolanden, toont de Griekse overheid zich een snelle leerling. Wie geen belasting betaalt, krijgt niet automatisch meer een standbeeld. Ook worden alle WAO-uitkeringen opnieuw bekeken.

Niet uit te sluiten valt dat een beperkt aantal uitkeringsgerechtigden hun cabrio-van-het-land in moet leveren. Een woordvoerder: “Criterium om een cabrio als voorziening te krijgen, was altijd: gebaat bij buitenlucht. Misschien moeten we dit nóg scherper formuleren.”

Reacties zijn gesloten.