Het gaat niet goed met Nederland #opinie

Wij Nederlanders, dat wil zeggen de wereldvreemde typetjes die dat in Den Haag ‘namens ons’ beslissen, helpen iedereen in nood: van Griekenland tot Portugal via Italië tot aan Spanje toe.

Barmhartige Samaritaan
In onze tomeloze ijver om internationaal de Barmhartige Samaritaan uit te hangen, zien ‘we’ leed binnen de eigen landsgrenzen makkelijk én in toenemende mate over het hoofd. Onze vinger hierover opsteken, is ook nog nauwelijks een optie. Voor je het weet, ga je (gebukt) door het leven als fan van die enge man met dat geblondeerde haar.

Lullig
Lullig, want oog hebben voor medemensen direct om je heen is heel wat anders dan uitkramen dat Nederland alleen voor Nederlanders is.

Noodklok
De gemeente Amsterdam heeft de noodklok wél geluid. In een brandbrief aan het kabinet laat de gemeente weten dat zwakke groepen soms wel drie keer worden gekort. Alleen in Amsterdam al zouden er daardoor 4.000 probleemgezinnen zijn. En staan 19.000 jongeren op het punt om in grote financiële problemen te geraken. Waardoor criminele activiteiten ernstig op de loer komen te liggen.

Zorgpremie
Trouw schrijft vandaag dat steeds meer Nederlanders hun zorgpremie niet meer kunnen betalen. Zorgverzekeraars krijgen dagelijks honderden verzoeken voor het treffen van een betalingsregeling. En dat aantal stijgt explosief. Bij zorgverzekeraar UVIT (4,2 miljoen verzekerden) vragen iedere maand vierduizend mensen om een regeling. Dat zijn er maandelijks duizend meer dan in voorgaande jaren. En zo regent het van de signalen dat de neerwaartse economische spiraal is ingezet.

Peking 2008
De situatie in Nederland doet me erg denken aan de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Alles wat ook maar enigszins afbreuk kon doen aan het imago van China richting de buitenwereld werd achter de plinten geschoven. Simpelweg omdat China wereldwijd mooi weer wilde spelen.

Spelletje
Minister Jan Kees de Jager (Financiën) speelt eenzelfde spelletje. Hij en Zalm-achtige collega-parmantzakken lachen wat af als ze weer eens zakken vol geld over de buitenlandse balk hebben gesmeten. Orde op eigen zaken stellen, is allesbehalve een prioriteit. Wereldwijd mooi weer spelen, is dat duidelijk wél.

Reacties zijn gesloten.