Hetze tegen inbrekers is ongepast #opinie

Van inbrekers kun je veel zeggen, maar niet dat je op ze zit te wachten.

Scheve gezichten
Inbrekers houden daar rekening mee. Ze haten een slechte sfeer in huis. Dus kiezen ze ervoor om hun visites af te leggen op tijdstippen dat er niemand thuis is. Dat voorkomt scheve gezichten.

Foutjes
Inbrekers zijn net mensen. Dus maken ze foutjes. In de planning bijvoorbeeld. Niet zelden worden ze tijdens het uitoefenen van hun ambacht lastig gevallen. Door bewoners die zo nodig moeten gillen: “Hee, lopende bivakmuts, blijf met je gore tengels van MIJN spulletjes af.”

Toon
De toon is dan gezet natuurlijk. Van gezellig samen koffie drinken, komt meestal niets meer. Sterker nog: niet zelden wordt een inbreker te verstaan gegeven dat hij direct op moet krassen. Met klappen op de koop toe.

Mark
Mark Rutte, Nederlands bekendste solohetero, liet gisteren weten dat inbrekers niet automatisch recht hebben op een gastvrij onthaal. Mark: “’Wie met een inbreker te maken krijgt, heeft het recht zijn lijf en goederen te verdedigen. Maar het geweld dat daarbij wordt gebruikt, moet wel “proportioneel” zijn.”

Probleem
Mark orakelde daar nog aan vast: “Als je dat niet snapt, heb je een probleem en dan is er de rechter om iemand daarop aan te spreken.”

Coma
De vraag hoe zwaar je inbrekers mag toetakelen zonder zélf in de cel te belanden, is weer loeiactueel nadat vier mannen vorige week in Amsterdam een inbreker in coma sloegen.

Draaideuren
Zelf heb ik nooit problemen met inbrekers. Sinds ik mijn stugge voor- en achterdeur heb laten vervangen door draaideuren. Want inbraakschade loopt snel in de papieren. Ook zorg ik altijd voor verse koffie. En gebak. Laatst stond ik zelfs een keer op de uitkijk. Bij mijn eigen draaideur. De dankbare blik in de ogen van die inbreker zal ik nooit vergeten.

Reacties zijn gesloten.