Judo: goed voor lijf en leden #informatief

Op de voor velen bouwvallige leeftijd van 98 jaar heeft de Amerikaanse Keiko Fukuda als allereerste vrouw ooit de hoogste judograad behaald: de 10e dan.

Huzarenstukje
De krasse dame kent slechts vijftien voorgangers die hetzelfde huzarenstukje leverden. Keiko kreeg als enige nog levende studente les van de legendarische Jigoro Kano, de grondlegger van het judo.

Amateurfilosoof
Keiko geeft nog drie keer per week les in een dojo in haar woonplaats San Francisco. Ze is het beste bewijs dat het er niet toe doet hoe oud je bent. Maar hoe je oud bent. Want een amateurfilosoof was ik altijd al.

Matige techniek
Zelf schopte ik het nooit verder dan de bruine band. Mijn extreem matige techniek was meteen ook mijn enige wapen. Niet zelden schoot de tegenstander zó in de lach van mijn gammele aanvalsmethoden, dat ik daarna vrij en blij toe kon slaan.

Dispensatieaanvraag
Nadat mijn dispensatieaanvraag (ik wilde alleen tegen dames judoën) werd afgewezen, stopte ik acuut. Om niet veel later furore te maken in het bloemschikken.

Reacties zijn gesloten.