Kan paus Franciscus geteiserde katholieke kerk reanimeren? #column

Tonderdag

Het is weer TONderdag op MoetenWeNietWillen.
Dus column Ton Broekhuisen. Lees en huiver…

Liever meteen de uitgeschreven versie? Komt ie!

Paus Franciscus wacht onmenselijke opgave

Laat ik er niet omheen draaien: die witte rook gisteravond uit dat gammele schoorsteentje van de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad kwam me nogal slecht uit. Ik had me namelijk voorgenomen om uitgebreid te berichten over de onverwachte schipbreuk in het leven van boer Aad. Paus Franciscus gooide opzichtig roet in dat eten.

De paus is het belangrijkste uithangbord van de katholieke kerk: een stroming binnen het geloof die ervan overtuigd is dat God altijd de andere kant opkijkt bij duivelse praktijken. Anders dan bij andere religies is God voor katholieken niet groot. Of almachtig. Maar selectief dement. Uit de serie: God ziet alleen wat WIJ willen wat HIJ ziet. Een grotere minachting voor God is wat mij betreft ondenkbaar. Ik staaf dit met een doodeng voorbeeld

Arie Naaktgeboren
Namen komen nooit uit de lucht vallen. Zoals de over-overgrootvader van Arie Naaktgeboren ooit al bewees. Bij een Amerikaanse priester met de naam Neville Rucker gaan er bij mij dus standaard belletjes rinkelen. Helaas terecht. Naar slecht gebruik onder priesters kon ook priester Neville Rucker niet met zijn tengels van jonge kinderen afblijven. Dat is al zeer ernstig. Maar het wordt nóg erger. In plaats van spijt te veinzen (binnen de katholieke kerk is er alleen échte spijt dat de gore praktijken zijn uitgelekt) gaf deze Rucker God doodleuk de schuld. Rucker stelde dat God de architect was van Ruckers seksuele misbruik van tientallen jonge meisjes. ‘Want’ als God het anders had gewild, dan had God Rucker niet tot het priesterambt geroepen. Hoe verzin je het!

Elitegezelschap
In het Vaticaan kwamen 115 kardinalen bijeen om hun nieuwe hopman te kiezen. Deze 115 kardinalen vertegenwoordigen de absolute mondiale top van de katholieke kerk. Dit elitegezelschap heeft het natuurlijk niet zo ver geschopt omdat er zo fanatiek stelling is genomen tegen alle misstanden in de katholieke kerk. Ofwel: dit allesbeslissende conclaaf stond dus niet stijf van de klokkenluiders. Om het eens érg mild te stellen.

Bom
Van deze 115 gecertificeerde andere-kant-op-kijkers is er dus gisteren één tot nieuw uithangbord gekozen: de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio. Voortaan beter bekend onder zijn alias paus Franciscus. Zonder tegenbericht ga ik ervan uit dat 115 kardinalen niet zo dom zijn geweest om iemand uit hun midden te kiezen die een bom legt onder hun gezegende bestaan. Zó gezien ben ik pessimistisch gestemd over het nieuwe oude gebakkie dat de katholieke kerk nu zo nadrukkelijk naar voren schuift.

Eerste indrukken positief
Neemt niet weg dat de eerste indrukken van paus Franciscus positief zijn. Anders dan zijn voorganger paus Benedictus XVI slaat paus Franciscus wél gewone mensentaal uit. Het gezicht van paus Franciscus vertoont zelfs mimiek. Dat de nieuwe paus een kloppend hart heeft voor de kwetsbaren in de samenleving heeft hij al bewezen. Of hij de katholieke kerk uit het ravijn kan trekken, lijkt me hoogst twijfelachtig. Maar ik zal er voor bidden.

Boer Aad
Rest me te vertellen dat ik deze column eigenlijk had willen wijden aan het trieste nieuws dat boer Aad opnieuw vrijgezel is. Zijn bij Boer zoekt vrouw gescoorde duifje Jeannet vloog ontgoocheld een toevallig openstaand dakraampje uit. Mijn medeleven gaat uit naar boer Aad. Mijn felicitaties vanzelfsprekend naar Jeannet.

Ton Broekhuisen

 

Reacties zijn gesloten.