Laffe KNVB schorst jeugdspeler levenslang na kopstoot

De KNVB is het toenemende geweld op de Nederlandse velden zat. Herstel: de KNVB is het toenemende geweld op de Nederlandse amateurvelden zat.

Met zware sancties wil de KNVB dit geweld terugdringen. Een 17-jarige jeugdspeler is  een van de eerste slachtoffers van de nieuwe keiharde aanpak. De jonge A1-speler van voetbalclub Rigtersbleek (Enschede) mag nooit meer een balletje in clubverband trappen. De kopstoot die hij na een ruzie uitdeelde aan een opponent van voetbalclub De Tubanters komt hem namelijk op een levenslange schorsing te staan.

Ook ik ben tegen geweld op de velden. Vandaar dat ik me regelmatig dooderger aan zwaar betaalde voorbeeldfiguren in de eredivisie. Ik zie tackles, elleboog- en kopstoten die maar één doel hebben: de tegenstander verminken. Feyenoorder Gyon Fernandez toonde zich dit seizoen ook kopstootsterk. Maar meer dan een paar wedstrijden schorsing leverde hem dat niet op. 

En zo heeft élke club in het Nederlands betaalde voetbal wel een of meerdere sloper in huis. Zelfs het vlaggenschip van de KNVB (Oranje) herbergt meedogenloze spelers. Oranje-speler Nigel ’Bottenbreker’ de Jong is ronduit levensgevaarlijk. Dit ongeleide projectiel bedient zich van karatetechnieken die zelfs bij het kooivechten niet zijn toegestaan.    

In het nabije verleden (december 2004) trapte de kleine Spartaan Rachid Bouaouzan Go Ahead Eagles-speler Niels Kokmeijer volledig aan  gort. Voor Kokmeijer betekende deze kamikaze-aktie van Bouaouzan  het einde van zijn voetbalcarrière. Bouaouzan werd door de KNVB slechts tien wedstrijdjes geschorst.

Ik ben tegen geweld op álle Nederlandse velden. En ja, een jeugdspeler die zich van een kopstoot bedient, moet hard worden aangepakt. Maar natuurlijk nooit harder dan zich misdragende volwassen topvoetballers die miljoenen verdienen met hun sport.

In dit verband: deze A-1 speler van Rigtersbleek ziet misschien ook wel eens wedstrijden van Manchester City. En dus de sloopacties van kooivechter Mario Balotelli. Balotelli doet straks namens Italië gewoon mee op het EK voetbal 2012. Dus denkt een 17-jarig voetballertje al snel: geweld en voetbal gaan heel goed samen. Toch?

De straf voor deze jeugdspeler is dus buiten alle proporties. Je straft een kind dat steelt ook niet harder dan zijn stelende ouders. De KNVB heeft overduidelijk gekozen voor de makkelijkste weg. De KNVB is laf.  

Ton Broekhuisen

Reacties zijn gesloten.