Luisterend oor van de politie is nog slechts kwestie van tijd #letmaarop

Benzinedieven en andere topcriminelen worden steeds sluwer. Ze wachten na een kraak soms niet eens meer op de politie. Maar slaan doodleuk op de vlucht. Waarna onverschrokken politieagenten de achtervolging in MOETEN zetten. Op een step is dat bijna geen doen.

Politievloot
De nieuwe politiewagen gaat twee keer zo veel belastingcentjes kosten, dan ons werd wijs gemaakt. In eerste instantie was ‘slechts’ een half miljard euro uitgetrokken voor de nieuwe politievloot. Maar om succesvol te kunnen surveilleren, komt daar de komende jaren nog circa zo’n bedrag aan extra toeters en bellen bij.

Diamanten basispakket
Een standaardpolitiewagen kost 40.000 euro en kent het volgende basispakket: een mobilofoon, navigatie, zwaailichten en een sirene. Aan de prijs te zien zijn alle extra voorzieningen met diamantjes ingelegd.

Gekker
Maar het wordt nog gekker. Gepantserd en met bijvoorbeeld een slimme boordcomputer, kost de politieauto nieuwe stijl – minimaal – het dubbele. Een woordvoerder – toevallig de directeur – van Tomar Europe (hofleverancier van dit soort apparatuur voor hulpverleningsvehikels): “Ga voor een goed uitgeruste politieauto maar uit van een bedrag van 75.000 tot 90.000 euro”. Van laatstgenoemd bedrag DUS.

Overschreden
Mij valt het altijd op dat door overheidsinstellingen gedane begrotingen voor projecten standaard én érg ruimschoots worden overschreden. Denk (maar niet te lang) aan de aanleg van Betuwelijn, HSL, Haagse tramtunnel en de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Het komt niet op een miljardje meer of minder.

Antoinette
Dat is lullig want een kleine ondernemer die zijn offerte met 100 euro overschrijdt kan zijn tent sluiten. Nadat hij de hoofdrol heeft gespeeld in een van de onthullende televisieprogramma’s van Antoinette Herzenberg.

Ivo
Inmiddels heb ik een belletje gepleegd naar verantwoordelijk minister Ivo Opstelten. Ik heb de brompot gesommeerd de oude politiekarretjes in de vaart te houden. Ze vallen op enig moment vanzelf uit elkaar.
Waarna politieagenten gedoemd zijn op het politiebureau te blijven.

Loketten
Daarna is het zaak dat er in hoog tempo loketten worden bijgebouwd. Dan krijgen burgers in dit land eindelijk waar ze al zo lang naar snakken: een luisterend oor van de politie.

Reacties zijn gesloten.