Macho voor een seconde of wat #luchtig

Het leven wordt steeds ingewikkelder. Hoorde je vroeger een lelijke brom in je oor, dan wachtte je tot dat geluid vlakbij je oor zat. En sloeg het dan dood. Lullig voor die – altijd zwarte – bromvlieg. Maar daarmee was de kous meteen af.

Megabromvliegen
Tegenwoordig suizen er megabromvliegen in allerlei felle kleuren om ons heen. We noemen ze scooters. Er zit zelfs een stuur op. Maar de (jonge) berijders hebben er een sport van gemaakt om geen rekening met overige weggebruikers te houden. Wie niet wegduikt, wordt geraakt.

Samenwerkingsverband
Niet toevallig dus dat scooterrijdertjes steeds vaker betrokken zijn bij ongelukken. De afgelopen vier jaar steeg het aantal ongevallen met scooters met 87 procent. Of er een samenwerkingsverband is met de EHBO-posten in ziekenhuizen zoek ik nog op. De 9.800 slachtoffers die jaarlijks op de eerste hulp belanden, wijzen ernstig in die richting.

Brokkenpiloten
Vooral jongeren tussen de 15 en 19 jaar zijn echte brokkenpiloten. Bijna 90 procent van alle narigheid komt op hun conto.
De scooterverkoop lijdt niet onder deze stuntpilootjes. In 2009 werden liefst 95.000 scooters verkocht. Dat is tweemaal zoveel als in 2005.

Helmloos
Zelf rijd ik sinds een paar weken scooter. Het gevaarte ziet er uit of ie de TT van Assen kan winnen. Het Harley-stuur is al even imponerend. In de praktijk rijd ik nog net niet achteruit. Waardoor ik er helmloos op kan tuffen. Het regent bewonderende blikken als ik op mijn zwarte machoscooter stap. Maar als ik eindelijk het einde van de straat heb bereikt en omkijk, zie ik alleen nog mensen gierend van de lach over straat rollen.

Reacties zijn gesloten.