Meten met twee maten: rage in Nederland #opinie

Huiskamervraag
Wat is de overeenkomst tussen het pas uitgelekte doofpottenpotje (waaruit de Nederlandse overheid peurt om wangedrag binnenskamer te houden) en het Europese noodfonds (opgericht om de financiële crisis in Europa te bezweren)?

Antwoord
Beide fondsen zijn bodemloze putten. Die dus oneindig aangevuld moeten worden.

Rieken
Doofpotaffaires staan erom bekend dat ze rieken. En vertraagd uitlekken. Naar nu blijkt kwam de overplaatsing van Ton Daans, oud-directeur van de Tilburgse gevangenis, allesbehalve uit de lucht vallen.

Ambitieus gedrag
Daans zou zich namelijk schuldig hebben gemaakt aan seksueel wangedrag tegenover zijn medewerkers. Dat noemen we tegenwoordig ambitieus gedrag. In Amerika kun je er zelfs presidentskandidaat mee worden.

Verse vracht
Alsof het de rooms-katholieke kerk betrof, werd Daans niet de laan uitgestuurd. Op een andere werkplek binnen hetzelfde ministerie mocht hij zijn lusten botvieren op een verse vracht medewerkers. Daans had daartoe in zijn rol van gevangenisdirecteur goed geoefend. De dwaas zou handtastelijk zijn geweest en seksueel getinte opmerkingen hebben gemaakt. Ook zou hij in het geheim opnamen hebben gemaakt in de gevangenis.

Geen aangifte
Saillant detail: het ministerie van Justitie en Veiligheid deed geen aangifte. Want wilde de zaak laten rusten. Onder impulsen van de ondernemingsraad van de grabbelgevangenis is dat plannetje (dus) lelijk in duigen gevallen.

Doodeng
Waarom moet ik de laatste tijd toch zo vaak denken aan die McDonald’s medewerkster die op straat werd gezet omdat ze de hamburger voor een collegaatje had opgewaardeerd met een plakje kaas? De kantonrechter moest er aan te pas komen, om dit ontslag terug te draaien. Wát een doodeng land!

Reacties zijn gesloten.