Ministers én Kamerleden verzuipen in eigen beerput #opinie

Of het komt doordat ik (zeer) recent zelf snoeihard in het mes van een jonge, gewetenloze meesteroplichter en zijn sidekick ben gelopen, weet ik niet. Wat ik wél weet, is dat ik nu dúbbel allergisch ben voor alles wat naar dubieuze financiële praktijken riekt.

Effect
Donderdag werd bekend dat het Rijk vorig jaar zes miljard euro uit heeft gegeven zonder dat ook maar enigszins duidelijk was of deze subsidies enig effect sorteerden.

Verwerpelijke serie
Onderzoek van de Algemene Rekenkamer toont aan dat tussen 2005 en 2009 ruim 87 procent van de subsidieregelingen niet zijn gecontroleerd op effectiviteit. Ook kwam boven water dat ministers te rooskleurige informatie over subsidies aan de Tweede Kamer verstrekten. Uit de verwerpelijke serie: Blind andermans geld over de balk gooien.

Wereldkampioen Jan Kees
Niemand minder dan Jan Kees de Jager (minister van Financiën annex Nederlandse wereldkampioen Uw-en-mijn-geld-alle-kanten-opslingeren), liet in een reactie weten er niets voor te voelen een subsidie automatisch te stoppen als die subsidie niet werkt. Ofwel: het boeit Jan Kees niet dat ons belastinggeld in bodemloze putten verdwijnt. En ach, dat wisten we natuurlijk al lang van Jan Kees. Trefwoord: Griekenland.

Verbijstering
Tot mijn verbijstering is nu ook bekend geworden dat de Tweede Kamer vorige maand achter gesloten deuren heeft besloten geen enkele informatie te verstrekken over de 27 miljoen euro die de Kamerfracties in 2010 aan subsidie ontvingen.

Volksverlakkerij
Het gaat hier om fractiekostensubsidies, die onder meer zijn bedoeld voor het inhuren van fractiemedewerkers en de kantoorkosten in de Tweede Kamer. Waarom ik (ook) dit een ongehoord staaltje volksverlakkerij vind, leest u ongetwijfeld maandag in mijn column in Metro. ‘Kopen’ dus die krant.

Reacties zijn gesloten.