Nieuwe buurman geeft luidruchtig visitekaartje af

Mijn lievelingsmoeder Ans (86) wuift me uit op de galerij van haar puike appartement in Gouda. Het is zondag. Ik ben dan ook verbaasd het irritante geluid van een slijpmachine te horen.

De klereherrie blijkt afkomstig te zijn van een van de voortuintjes van het tegenoverliggende rijtje eengezinswoningen. Een kennelijk nieuwe bewoner slijpt daar op zijn gemak de laatste tegels op maat voor zijn vers bestrate voortuin. Kennelijk nieuwe bewoner: van wat ik ervan kan zien, is het huis nog onbewoond.

Inmiddels ben ik in druk overleg met mezelf geraakt. Het liefst zou ik even naar de slijpterrorist toelopen. Om hem de suggestie aan de hand te doen zijn gehoorbeschermer aan zijn buren af te staan. Het is tenslotte oneerlijk dat hij zichzelf wél en zijn buren níet beschermt tegen door hem veroorzaakte geluidsoverlast.

Net op dat moment gaat de voordeur bij de linkerbuurman open. Een zichtbaar geïrriteerde man achterhaalt onopvallend welke idioot zijn zondagmiddagrust om zeep aan het helpen is. Dat blijkt zijn nieuwe buurman te zijn. Of minimaal een van diens handlangers.

Na een korte aarzeling stapt de man hoofdschuddend weer naar binnen. Hij zit kennelijk niet te wachten op ruzie. Want ruzie wórdt het. Als je iemand zonder fatsoen probeert fatsoen bij te brengen.

Ton Broekhuisen

1 Reactie op Nieuwe buurman geeft luidruchtig visitekaartje af

  1. Concordiam Pulchra schreef:

    Het klinkt me heel bekend in de oren. Laat me raden, in een van de aanpalende wijken zitten ze met een kratje bier aan de voorkant van de straat onder een knaloranje partytent… Deze nieuwe bewoner is dat niveau net ontstegen maar kan de gezelligheid van de wijk nog niet missen… En is dus een wijfje verderop gaan wonen. Qua aanpassingsvermogen is er verder niks veranderd… Ik wens de buurt heel veel sterkte en uithoudingsvermogen toe. tip: verhuis niet, voor je het weet komt er nog zo eentje in je straat wonen, liefst ernaast… En hop …. “daar gaat de buurt” ? Nou, die is