Nieuwe koning Willem-Alexander dankt alles aan zijn wieg #column #TONderdag

Tonderdag

Het is weer TONderdag op MoetenweNietWillen
Dus column Ton Broekhuisen.

Grootste verdienste nieuwe koning Willem-Alexander? De juiste wieg!

Of lees ‘m hier:

Grootste verdienste nieuwe koning Willem-Alexander? De juiste wieg!

Onophoudelijke gruwelpraktijken in Syrië, invallende dooi, een voetballer die rood krijgt omdat hij zijn veters niet los krijgt: logisch dat het velen is ontgaan dat koningin Beatrix ons per 30 april 2013 aan ons lot overlaat.

Afgelopen maandag maakte De Majesteit, zoals Erica ’Toppie’ Terpstra onze koningin graag noemt, bekend dat ze het estafettestokje overdraagt aan haar zoon Willem Alexander. Niet omdat Willem-Alexander over briljante vaardigheden beschikt. Maar simpelweg omdat hij op het juiste moment in de juiste wieg lag. Én het nu zijn beurt is. Om zwaar betaald lintjes door te knippen.

Maandagavond werd de komende troonwisseling door alle televisiezenders geëxploiteerd. In de rest van de wereld gebeurde er kennelijk toch niets dat de moeite waard was. Bij RTL4 kampte Rick Nieman de hele maandagavond met een grijns die breder was dan zijn gezicht. De uitzending van Pauw en Witteman stond eveneens volledig in het teken van de komende troonwisseling. Onder meer Erica Terpstra, Marthe Röling, Job Cohen en Halbe Zijlstra putten zich uit in complimenten over koningin Beatrix en haar opvolger Willem-Alexander. Vanzelfsprekend won Erica Terpstra dit fanclubtreffen dik. Aan haar dolblije gezicht te zien, zat Erica deze keer minimaal op een vleesminnende cactus.

De Majesteit
Ik heb er geen enkele behoefte aan om koningin Beatrix in een kwaad daglicht te stellen. Maar ik voel wel flinke afkeer van alle enge jubelverhalen die er nu plots de ronde over haar doen. De Majesteit is zo’n sterke vrouw. Want De Majesteit is nooit bezweken onder alle leed die op haar pad kwam. De Majesteit bleef onder alle omstandigheden haar plicht doen. De Majesteit heeft zo’n kloppend hart voor haar volk. En dan te bedenken dat Jeroen Krabbé, volgens eigen zeggen circa een broer van Beatrix, nog niet eens aan het woord is geweest.

Meevallers
Dat na een 33-jarig dienstverband de loftrompet over koningin Beatrix wordt gestoken, kan ik billijken. Maar overdaad schaadt. Er zijn natuurlijk meer vrouwen die op bijna 75-jarige leeftijd averij hebben opgelopen. Alleen zijn veel van die vrouwen gedoemd om dat lot in miserabele omstandigheden te dragen. Dus laten we van Beatrix nou niet ineens een heilige maken. Zo links en rechts vielen er in haar leven ook nog wel wat meevallers te noteren. Lijkt me.

Wereldvreemde man
Over Willem-Alexander kan ik kort zijn. Op enige empathie met de gewone man op straat heb ik deze wereldvreemde man nooit kunnen betrappen. Zijn gedrag rond dat achterlijke vakantiehuis in Mozambique en zijn nieuwe buitenissige stulpje in Griekenland vertelt dat verhaal in vogelvlucht. Toegegeven, dat Argentijnse carrièremeisje aan zijn zij is een goede zet. Maar ik weiger Màxima als ‘mijn’ koningin te beschouwen. Ik val niet op geïmporteerde actrices. Bovendien deugt haar vader te weinig.

Zorgen
De toekomst zal leren of Willem-Alexander een goede koning is. Ik deel de zorgen die zijn oma Juliana destijds ook had. Los hiervan vind ik het totaal niet meer van deze tijd dat iemand louter door ‘een goed wiegje’ op welke troon dan ook terechtkomt. Voor hetzelfde geld had ik nu op 30 april met een kroon op mijn kop het volk toegesproken. Need I say more?

Ton Broekhuisen

Reacties zijn gesloten.