Ondanks 28 Klebsiella-doden ‘gewoon’ weer nieuwe topbaan voor Paul Smits

"Mooi niet"

Nee, een moordenaar mag je oud-bestuursvoorzitter Paul Smits van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam niet noemen. Van opzet was immers geen sprake. Wél staat vast dat onder Smits’ even ijdele als wankele leiding 28 patiënten bezweken aan een uitbraak van de gevreesde Klebsiella-bacterie in ‘zijn’ Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

Imago
Zoals ook vaststaat dat Paul Smits het imago van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam belangrijker vond dan adequate bestrijding van de dodelijke bacterie-uitbraak. Mijn manier om te zeggen dat eerder ingrijpen het aantal dodelijke slachtoffers zeer waarschijnlijk had kunnen beperken. Maar Paul Smits speelde naar buiten toe liever mooi weer.

Onhoudbaar
Toen de situatie voor hem écht onhoudbaar werd, stapte Paul Smits ‘uit eigener beweging’ op. Waarmee hij ontslag net voor was. Op 2 november 2011 noemde de Inspectie voor de Gezondheidszorg in haar rapport de omvang, duur en ernst van de uitbraak vermijdbaar. In gewone mensentaal: Paul Smits en zijn directietrawanten hadden er een puinbende van gemaakt. Als bonus voor zijn falen kreeg Paul Smits een gouden handdruk ter waarde van 236.000 euro.

Schaamte
Wie denkt dat Paul Smits uit schaamte voor de rest van zijn leven grotten zou gaan onderzoeken, vergist zich in de mogelijkheden van dit ontredderde land. Gisteren werd bekend gemaakt dat Paul Smits interim-directielid wordt van Zorgpartners Friesland, een organisatie die ziekenhuiszorg en ouderenzorg levert in Friesland.

Geruchten
Wie de andere kandidaten waren, is onbekend. Geruchten dat ook Willem Holleeder tot het laatst toe in de race was voor de vacante functie bij Zorgpartners Friesland, kunnen nog niet worden bevestigd. Wát een land.

 

Reacties zijn gesloten.