Ontslag PSV-trainer Fred Rutten: kenmerkend zwaktebod slangenkuil

"Zal ik jou eens dodelijk in je nek bijten?"

Gisteren werd trainer Fred Rutten officieel aan de kant geschoven door PSV. Een verrassing was dat niet meer. Rutten hing al weken aan een zijden draadje. Technisch manager Marcel Brandts knipte het draadje uiteindelijk met gespeelde tegenzin door.

Kastanjes
Zelf blijft Brands gewoon op zijn dure post. In zijn functieomschrijving staat niet voor niets dat hij anderen de kastanjes uit het vuur moet laten halen. Dat is immers de veiligste manier om zonder brandwonden zijn vorstelijke salaris op te blijven strijken.

Nepper
Ja, ik vind Marcel Brands een doodeng, omhooggevallen mannetje. Een nepper. Ook hij kan veel leren van assistent-trainer Erik ten Hag die zich solidair met Fred Rutten toonde. En zélf opstapte.

Spelersinjectie
Op papier is het ontslag van Fred Rutten te verdedigen. Rutten greep drie seizoenen lang naast alle prijzen. Zelfs na een forse spelersinjectie bij aanvang van dit seizoen. Zo gezien ’moest’ PSV dus ’iets’ doen. In het oppervlakkige wereldje dat ‘voetbal’ heet, is dit mechanisme inmiddels normaal.

Waan van de dag
Oppervlakkige wereldje: nergens anders heerst de waan van de dag erger dan juist in het voetbal. Een trainer die een paar potjes wint, wordt alom begeerd. Een trainer die een paar potjes verliest, wordt bij het oud vuil geparkeerd. In beide gevallen wordt de rol van de trainer dús zwaar overschat.

Neuroot
Cruciaal detail: een trainer kán helemaal geen potjes winnen of verliezen. De trainer zit immers als een gekooide neuroot op de bank. Overgeleverd aan de prestaties van zijn spelers. Als zijn spits of juist een centrale verdediger een offday heeft, is de trainer de klos. Stijgen spelers boven zichzelf uit, dan is de trainer de gevierde jongen.

Arie
Soms heeft een club geluk. En de trainer dan ook.
Bij VVV onderscheidt Yannick Wildschut zich ineens met dynamische dribbels. Bij AZ breekt de jeugdige spelverdeler Adam Maher versneld door. En bij Roda JC ontpopt Sanharib Malki zich plots als scherpschutter. De trainer van dienst heeft daar nauwelijks inbreng in. Die kan hoogstens dankbaar naar de hemel turen.

Arie
Ron Jans bijvoorbeeld is nu niet ineens een supertrainer omdat sc Heerenveen zo goed presteert. Met de droomvoorhoede Narsingh- Dost- Assaidi zou zelfs Arie Dirksen in de top van de eredivisie meedraaien. Voor wie Arie niet kent: Arie is souffleur bij toneelgezelschap Pantomime. En rechtsback van De Zulten 9 in Rijpwetering.

Verzuimgedrag
Soms heeft een trainer pech. Bijvoorbeeld als zijn (beoogd) dragende speler Theo Janssen heet. Of als andere belangrijke pionnen het verzuimgedrag vertonen van Arjen Robben. Of de kopstoothardleersheid van Guyon Fernandez.

Conclusie
Een trainer de hemel in prijzen is veel te veel eer voor die trainer. Simpelweg omdat een trainer maar één van de radertjes in het geheel is. Ook al daarom is een trainer naar huis sturen een zwaktebod pur sang. Maar tevens een vrijkaartje richting de spelersgroep om ongestraft te kunnen blíjven klootviolen.

Reacties zijn gesloten.