Open brief aan God #column #TONderdag #mwnw

 

Het is weer donderdag. Dus TONderdag op MoetenweNietWillen #mwnw Column Ton Broekhuisen: ‘Lieve God, wie kan ik nog wel vertrouwen?’

Liever column meteen voluit? Kan ook!

Open brief aan God

‘Lieve God, wie kan ik nog wél vertrouwen?’

‘Lieve God, hoe gaat ie? Druk, druk natuurlijk. Té druk misschien wel. Als ik de puinhoop die wereld heet zo eens bekijk. Er is nogal wat gebeurd natuurlijk. Sinds Adam en Eva elkaar diep in de ogen keken.

Zelf zou ik mijn handen al meer dan vol hebben aan het piepkleine Nederland. Dus hoe flikt U het in godsnaam (sorry: vredesnaam) om er de rest van de wereld nog eens ‘bij’ te moeten managen? Dat is toch volstrekt ondoenlijk? Zoals dagelijks blijkt.

Lieve God, ik kan me voorstellen dat u luisterflaporen heeft van wat míj allemaal dwarszit. Al is dat ook een beetje uw eigen schuld. Een echte prater bent U nu eenmaal niet.

Huh, ik heb in deze brief wat vragen voor U verzameld. Dan kunt U zelf een geschikt moment bepalen om ze te beantwoorden. Om het overzichtelijk te houden, beperk ik me tot Nederland.

Corrupte VVD’ers
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Lieve God, wie kan ik nog wél vertrouwen? Nog niet eens zo heel lang geleden waren alleen PVV-politici automatisch verdacht. Die pisten immers door brievenbussen. En scholden hun buurvrouw uit. Dus is mijn vraag: waar komen al die corrupte VVD’ers ‘ineens’ vandaan? In dit verband: písten foute VVD’ers als Wilma Verver, Ton Hooijmaijers en Jos van Rey maar door brievenbussen. En schólden ze hun buurvrouw maar stijf. Dan zouden wat nieuwe deurmatten en enkele setjes nieuwe oordoppen volstaan. Nu wekken dit soort louche voorbeeldfiguren de indruk dat eigen graaikoninkrijkjes binnen Nederland doodnormaal zijn.

Rubberen masker Mark
Lieve God, wie gaat er nu eigenlijk écht schuil achter dat rubberen masker van Mark De Grote Lachende Leider Rutte? Er gaan steeds hardnekkiger geruchten dat Carlo Boszhard ons al jaren een poets bakt. Zelf gok ik op Joran van der Sloot. Hoe laat zich anders verklaren dat Mark Rutte vóór de verkiezingen met een stalen gezicht verklaarde dat al bestaande aflossingsvrije hypotheken gegarandeerd ongemoeid zouden blijven. Om (nu de zetelwinst binnen is) al die mensen snoeihard te laten vallen. Dat is toch keihard liegen?

Dik Dus Kansloos
Lieve God, dit land wordt geteisterd door wereldvreemde zonnebankfiguren als Jan Kees de Jager. Kunst hoor om andermans geld over de balk te gooien. Grote Lachende Leider Mark Rutte heeft nog nooit een gezin gehad. Of geldzorgen. Of een vrouw. Of een man. Dat is toch vreemd? Rutte doucht zelfs in colbert. Hoe kan hij dan invoelen tegen welke problemen Jan Voetvolk dagelijks aanloopt? En: hoe zit het met de zorg? John de Mol loopt zich al warm met het format Dik Dus Kansloos. Waar eindigt deze doodenge strafexpeditie?

Zijn makelaars integer?
Lieve God, welke bank kan ik nog vertrouwen? Als ik tweemaal verkeerd kijk, wordt mijn huis onder mijn kont verkocht. Op een executieveiling. Voor hoogstens de helft van de werkelijke waarde. In het verlengde hiervan: welke makelaar kan ik nog vertrouwen als ik mijn huis te koop zet? Want makelaars gaan wel érg makkelijk mee met de dalende woningprijzen. Sterker nog: makelaars jagen dalende woningprijzen aan. Gezien de vraagprijzen die makelaars voorstellen, zou het me niet eens verbazen als veel makelaars met een soort executieveiling prijslijst op zak lopen. Om toch nog maar wat omzet te blijven draaien. Over de rug van in paniek geraakte woningverkopers. Of, lieve God, zijn makelaars daar te integer voor?

Gillende kinderen
Waar ik me ook zorgen om maak: gillende kinderen. Die hele supermarkten op hun kop zetten. Onder een staande ovatie van hun moeder. Moeten kinderen niet gewoon gecorrigeerd worden? Of wíllen we juist dat kinderen tot wrede dictatortjes uitgroeien?

Ooit vertrouwde ik op mijn optimisme. U heeft het al begrepen: mijn vertrouwen ligt inmiddels flink aan gruzelementen. Gelukkig bent Ú er nog. Toch?’

Ton Broekhuisen

Reacties zijn gesloten.