Open brief aan NVM-voorzitter Ger Hukker over NVM Open Huizen Dag 2012

"Wie maakt me los?"

 

Beste Ger Hukker,

Ik vertel u niets nieuws: afgelopen zaterdag 31 maart 2012 was het NVM Open Huizen Dag in Nederland. Tussen 11.00 en 15.00 uur konden geïnteresseerden vrijblijvend rondsnuffelen in huizen die te koop staan.

De keuze was reuze. In liefst 56.000 woningen gingen de deuren wijd open. Dat recordaantal kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen. Ik ken straten in Gouda die inmiddels tot koopgoten zijn gedeformeerd: de borden Te Koop hangen huis aan huis. Te triest voor woorden.

Maar eerlijk is eerlijk: ú kunt er niets aan doen dat de woningmarkt volledig op slot zit. Anders had u er als hopman van het grootste makelaarsgilde (NVM) in ons land wel voor gezorgd dat uw makelaars níet met striemen onder hun ogen lopen. Want makelaars slapen niet of nauwelijks meer. Enerzijds omdat ze nog amper inkomen genereren. Anderzijds omdat ze daarom gedoemd zijn om de wekker vroeg te zetten. Om de ochtendkrant te gaan bezorgen.

Ik begrijp dat u ondanks alles optimisme uit wilt blijven stralen. De moed erin wilt houden. Maar ook daar gelden spelregels voor. In het héél kort: er moet éérlijk worden bericht. Ik heb het sterke vermoeden dat dit NVM-(pers)bericht zo gezien als waardeloos kan worden beschouwd. Ik licht dat graag even toe.

Elk (pers)bericht dat langs mijn netvlies glijdt, bekijk ik met gezonde achterdocht. Ofwel: ik check altijd wie de bron/afzender is. Noem dat maar rustig mijn ingebouwde Wij van WC-eend adviseren WC-eend-detector.

De NVM is afzender van het op zaterdag 31 maart 2012 verspreide persbericht waarin gesteld wordt dat NVM Open Huizen Dag 2012 succesvol was. De eerste regels van dat bericht zijn:
Nieuwegein, 31 maart 2012. De Open Huizen Dag van de NVM is vandaag een succes geworden. Het aantal bezoeken overtrof licht het aantal van de vorige Open Huis Dag in oktober 2011 en kwam uit op ruim 100.000. Een recordaantal van 56.000 woningen was vrijblijvend te bezichtigen.

Dat er 56000 huizen vrij te bezichtigen waren, geloof ik op uw woord. Ik moet wel: ik kwam er zelf niet aan toe om ze te tellen. De mededeling dat er ruim 100.000 bezoekers op deze huizen af zijn gekomen, geloof ik níet. Net zo min als uw constatering dat 1 op de 3,5 deelnemende ‘open huizen’ geen geïnteresseerde koper/kijker over de vloer kreeg. Ook dat lijkt me nattevingerwerk.

Overigens was de laatste NVM Open Huizen Dag zo gezien succesvoller. Als ik díe cijfers mag geloven. Ik heb inmiddels wat huiseigenaren gebeld die hebben deelgenomen aan de NVM Open Huizen Dag 2012. Ze hebben tot zaterdagavond laat vergeefs met hun lijstje, waarop de contactgegevens van kijkers moest worden genoteerd, naast de telefoon gezeten. Maar wie er ook belde: niemand van de NVM.

Voor alle zekerheid belde ik ook nog even een NVM-makelaar. Die vertelde me open en bloot dat hij afgelopen zaterdag geen lijstjes met contactgegevens van ‘zijn’ deelnemers had opgevraagd. Laat staan doorgegeven aan de NVM-telbrigade.

Tot slot: ik ken mensen die van de NVM Open Huizen Dagen een dagje uit maken. Beetje woonideetjes opdoen. Na elke vijf huisbezichtigingen even ergens koffie met een broodje consumeren. Dat soort werk. Hoe verwerkt u dit soort rondtrekkende gluurcircussen in uw cijfers?

Mijn prangende vraag aan u laat zich dus makkelijk raden. Daar komt ie! Hoe kunt u al op zaterdag 31 maart 2012 met een stalen gezicht beweren dat de NVM Open Huizen Dag 2012 succesvol was. En dat er 100.000 bezoekers genoteerd konden worden. Want hoe kon u dat u in vredesnaam al diezelfde dag weten? Was de NVM-makelaar die ik belde uitgerekend de enige makelaar die zaterdag geen belrondje deed bij ‘zijn’ deelnemers aan deze NVM Open Huizen Dag 2012? Dat zal toch niet?

In alle oprechtheid : ik denk niet dat dit (wat mij betreft) in scène gezette persbericht een goede zet is. U gooit de geloofwaardigheid van uw branche te grabbel. De woningmarkt is niet voor niets zieltogend. Nederlanders zitten zonder geld. En vertrouwen. En alles begint juist met vertrouwen. En vertrouwen moet je winnen. Door open een eerlijk te communiceren. Ook zo gezien heeft u de plank lelijk misgeslagen met uw berichtgeving. Vind ik.

Huh, ik zie érg uit naar uw reactie!

Ferme groet,

Ton Broekhuisen
Boskoop

1 Reactie op Open brief aan NVM-voorzitter Ger Hukker over NVM Open Huizen Dag 2012

 1. Roeland Kimman schreef:

  Geachte heer Broekhuisen,

  Dank voor uw uitgebreide reactie op het communicatiebeleid rond de NVM Open Huizen Dag. Ik ben het met u eens dat er open en eerlijk gecommuniceerd moet worden. En dat doen wij. In al onze communicatie-uitingen staan transparantie en eerlijkheid voorop. Bij bijvoorbeeld de presentatie van de kwartaalcijfers schuiven wij slechte cijfers niet onder de tafel, maar geven feitelijk aan hoe de markt er voorstaat. Mede daardoor zijn de NVM-cijfers een betrouwbare bron die ook door gerenommeerde economische bureaus als CBS worden gebruikt.

  Tijdens de NVM Open Huizen Dag streven wij ernaar om zo snel mogelijk een representatief beeld te geven van de resultaten van de dag. Hiertoe houden wij een bliksemenquête in 27 NVM-afdelingen. In deze afdelingen worden minimaal vijf makelaars gebeld, die met zeker tien huizen meedoen. Dat geeft een goed en representatief beeld van de dag. Maar uiteraard gaat het om een eerste impressie, waarbij de resultaten tussen regio’s en wijken kunnen verschillen.

  Overigens spreken wij bewust van bezoeken, en niet van bezoekers. Het kan namelijk best zijn dat dezelfde bezoeker op een dag meerdere huizen bezoekt, die allen worden meegeteld.

  De reden dat wij spreken van een succesvolle Open Dag, is omdat zowel het aantal deelnemende woningen als het aantal bezoeken – ondanks de zware marktomstandigheden – weer hoger lag dan de vorige keer. Dat geeft wel aan dat de NVM Open Huizen Dag nog steeds een goed instrument is voor makelaars en consumenten.

  Met vriendelijke groet,
  Roeland M. Kimman

  Communicatie, Media & Woordvoering

  Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen NVM
  Fakkelstede 1 – 3431 HZ Nieuwegein
  Postbus 2222 – 3430 DC Nieuwegein
  Tel. 030-6085238