Overvallers lijden onder slechte beveiligingscamera’s

Een beetje overvaller gaat anoniem te werk. Wordt ie onverhoopt toch gefilmd tijdens het buitmaken, dan eist hij (terecht) mooie, heldere actiebeelden. Noem dat beroepstrots.

Heel veel diefachtigen hebben hun filmdebuut inmiddels gemaakt. Maar tot lovende kritieken heeft dat vooralsnog niet geleid. Meestal zijn de criminelen slecht of niet herkenbaar door de matige beeldkwaliteit.

Niet alleen de dieven zelf balen hiervan als een stekker. (Een van hen: “We worden nu ten onrechte uitgemaakt voor prutsers.”) Ook politiekorpsen zijn not amused: de onduidelijke beelden bemoeilijken immers de opsporing van wetsovertreders.

De Raad van Korpschefs noemt de kwaliteit van camerabeelden waarop criminelen te zien zijn zelfs ‘tenenkrommend’. Woordvoerder Ron Looije: “Als politie wil je zoveel mogelijk tips om een zaak op te kunnen lossen. Als je ziet welk beeldmateriaal er geregeld binnenkomt, dan is dat heel bedroevend.”

Conclusie: terwijl dieven hun stinkende best doen om hun vak te promoten, gooien te vage camerabeelden roet in dat eten. Met als triest dieptepunt de verdachte die zich 17 berovingen lang op beveiligingcamera’s bij pinautomaten liet vastleggen. Maar op slechts één beeld een heel klein beetje herkenbaar was. De man werd dan ook vrijgesproken. En loopt nu bij de Riagg omdat hij zich ondergewaardeerd voelt. Logisch.

De korpschefs pleiten nu voor het invoeren van een keurmerk. Dit om de kwaliteit van camera’s te waarborgen. Leden van hun Rotaryclub hebben al laten weten blij te zijn met deze sluwe verkoopimpuls.

Reacties zijn gesloten.