Raad van Korpschefs zet bewust levens jonge meisjes op spel #bangalijsten

Tot hier. En niet verder!

 

Er is de politie kennelijk veel aan gelegen om al het negatieve imago verder uit te bouwen. En eerlijk is eerlijk: dat lukt met speels gemak. Dit keer gaat de Raad van Korpschefs nadrukkelijk in de fout bij het hot item bangalijsten. In gangbaar Nederlands: slettenlijsten.

Meiden die op deze lijst komen te staan, kunnen de rest van hun leven alleen nog maar over straat in een boerka. Ze hebben namelijk het etiket opgeplakt gekregen van hoertje. Herstel: goedkoop hoertje.

De opstellers van deze lijsten opereren anoniem. We kunnen er dús rustig vanuit gaan dat het laffe, pukkelige ventjes zijn met rotte tanden en héle dikke brillenglazen. Rancuneuze blauwtjeslopers. Deze zogeheten bangalijsten zeggen álles over deze laffe afzenders. En níets over de vogelvrij verklaarde meiden.

Maar ja, je zult als jong kwetsbaar meisje maar op zo’n lijst staan. En je hoop vestigen op de politie. Hoop die gevoed wordt door de oproep gisteren van de politie om toch vooral aangifte te doen tegen de opstellers van deze bangalijsten.

En dan zul je als jong kwetsbaar meisje nog geen dag later te horen krijgen dat je het toch maar lekker zelf uit moet zoeken. Omdat de wereldvreemde Raad van Korpschefs de eigen politiemensen terugfluit: er kan géén aangifte worden gedaan tegen de niets ontziende randdebielen die deze bangalijsten opstellen én via het internet verspreiden.

En dan zul je als jong kwetsbaar meisje politiewoordvoerder Jelle Egas horen uitleggen (lees: bagatelliseren) waaróm er geen aangifte gedaan kan worden. Jelle Egas: “We gaan dit niet doen. Er worden verwachtingen gewekt die we niet waar kunnen maken. En waar hebben we het over? Laster en smaad, niet meer dan dat. Vandaag zijn het de bangalijsten, morgen is het weer een andere uiting van de jeugdcultuur.”

Met in gedachten het pas 13-jarige meisje uit Pijnacker dat deze week een einde aan haar leven maakte vanwege dit soort digitale pesterijen, roep ik de Raad van Korpschefs op om dit belachelijke besluit per direct terug te draaien. Met een vuurrode kop van diepe schaamte. Want op zó weinig empatisch vermogen valt zelfs mijn goudvis Harrie niet te betrappen.

Maar ik voer de druk verder op: als de Raad van Korpschefs dit foute besluit níet per direct terugdraait, dan stel ik deze Raad hierbij verantwoordelijk voor élk negatief effect dit dat dit besluit op de levens van jonge kwetsbare meisjes zal hebben. Waarbij ik er inderdaad van uitga dat er (dus) bewust jonge mensenlevens op het spel worden gezet.

Ton Broekhuisen

Reacties zijn gesloten.