Rookverbod horeca is en blijft lachertje #opinie

Wie niet zelf op het idee komt om een café waar gerookt wordt te mijden, kan vandaag weer eens wat minder zuur kijken. Het heeft minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) namelijk behaagd om de boetes die een horecagelegenheid kunnen worden opgelegd bij het overtreden van het rookverbod te verdubbelen.

Zelfmoorden
Schippers kwam op dat lumineuze idee omdat de boetes die tot nu gelden te weinig afschrokken. Begrafenisondernemers klaagden daarom steen en been: de verwachte golf aan zelfmoorden onder kroegbazen bleef uit.

RIAGG
Het RIAGG was juist weer WEL te spreken. Een woordvoerder: “Aan doden hebben we niets. We lullen alleen levende lijken dieper de put in.” Schippers verhoogt de boete bij eerste overtreding van 300 euro naar 600 euro. Daarna pest ze door tot maximum 4.500 euro.

Lachertje
Saillant detail: Schippers komt ook met een maatregel die WEL hout snijdt: horecabedrijven zijn voortaan via een bordje op de gevel verplicht aan te geven of er in de zaak wel of niet mag worden gerookt. DEZE laatste maatregel maakt alle boetes en andere onzinnigheden met één daverende klap tot een lachertje.

Herentoilet
Dames die een van een bordje met een mannetje voorzien herentoilet binnengaan, weten ook waar ze aan beginnen. En als ik een warenhuis binnenloop waar met grote letters C&A op de gevel prijkt, moet ik niet mekkeren dat ik La Place niet kan vinden.

Prognose
De antirookmaffia wordt weer eens op de enge wenken bediend. Handlangers gaan op zoek naar bordjes waar gerookt mag worden. Om vervolgens de kliklijn te bellen DAT er gerookt wordt. Logisch voor mensen die maar een goede soort rokers kennen: dode rokers. Oh ja, IK rook niet. Dan is DAT argument alvast van tafel geveegd.

Reacties zijn gesloten.