Scheidsrechter Björn Kuipers profileerde zich té nadrukkelijk

 

Trainers en voetballers staan niet bekend om hun objectieve mening. Zeker niet na een verloren wedstrijd. Veelal zijn het pogingen om het eigen onvermogen af te wentelen. De scheidsrechter van dienst is dan een ‘logisch’ doelwit.

Na de door AC Milan verloren Champions League-kraker tegen FC Barcelona maakte AC-Milan-vedette Zlatan Ibrahimovic geen uitzondering op bovengenoemde regel. Zlatan wees de Nederlandse leidsman Björn Kuipers aan als aanstichter voor de uitschakeling van zijn ploeg.

Met name de tweede strafschop die Kuipers aan Barça gaf was nogal gênant. Er wordt immers al sinds jaar en dag ‘vooraf’ geduwd en getrokken in het strafschopgebied. Dat hoort niet. Maar het is vreemd én misplaatst om er juist in deze cruciale wedstrijd zo’n zware sanctie op los te laten. De wedstrijd kantelde volledig nadat Barcelona (Messi) dit strafschopcadeautje had uitgepakt. Zo gezien vind ik dat Ibrahimovic zich opmerkelijk genuanceerd heeft uitgedrukt. Waarvoor mijn compliment.

En Björn Kuipers? Die floot verder een behoorlijke wedstrijd. Zelf zie ik soms pas na zes herhalingen hoe de vork nu werkelijk in de steel steekt. Mijn respect voor scheidsrechters is dus standaard groot. Zeker als ze op zo’n groot podium acteren.

Ik kan niet in het hoofd van Björn Kuipers kijken (dat zou een te bloedige aangelegenheid worden) maar ik heb het sterke vermoeden dat hij zich met zijn tweede penalty te nadrukkelijk wilde profileren richting het EK voetbal 2012.

Zoals bekend is Björn Kuipers een van de arbiters die dan in actie komen. Ik vrees dat Kuipers’ gisteravond in Barcelona afgegeven visitekaartje met iets te vette letters is geschreven om een hoofdrol te gaan vertolken tijdens Euro 2012.

Reacties zijn gesloten.