Schermer Bas Verwijlen wil olympisch goud aan zijn degen rijgen #interview

Bas Verwijlen (28) is al jarenlang dé Nederlandse schermtroef op het onderdeel degen. Tijdens de Olympische Spelen van Beijing 2008 reikte Bas tot aan de kwartfinales. Door zijn recente fraaie tweede plekken op EK en WK is Bas voor Londen 2012 een regelrechte medaillekandidaat. Ton Broekhuisen kruiste de degens met Bas Verwijlen. Verbaal. Een interview.

Na je achtste plek op de Olympische Spelen van Beijing 2008 ging het wat minder. Is daar een verklaring voor?
“Na Beijing zijn mijn prestaties nooit minder geworden. Ik ben altijd zo rond de zestiende plek op de wereldranglijst blijven staan. Mijn prestaties zijn de laatste tijd hoogstens verbeterd. Na mijn tweede plekken op het recente EK en WK sta ik nu zelfs zesde in de mondiale ranking. Mijn deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Londen is daarmee heel erg dichtbij gekomen.”

Je hebt al een olympische nominatie voor Londen 2012 op zak. Wat moet je doen om daadwerkelijk op de olympische loper te mogen verschijnen?
“Schermen is helaas een van de weinige sporten waarbij de internationale eis strenger is dan de nationale eis. De internationale eis houdt in dat ik eind april 2012 bij de eerste veertien op de worldranking moet staan. Ik heb NU al zo veel punten dat ik niet eens meer uit de top tien kan duikelen. De nationale eis werkt met nomineren. En vormbehoud aantonen. De nominatie heb ik al sinds februari dit jaar op zak. Vormbehoud toon ik aan door volgend jaar tijdens een van de zes of zeven World Cup-wedstrijden één keer de beste zestien te halen. Dat moet geen probleem zijn.”

Klopt het dat je onlangs een paar maanden je A-status van NOC*NSF kwijt was?
“Ja, dat klopt. November en december vorig jaar waren zo gezien lastige maanden. Sinds februari heb ik mijn nominatie verdiend, waar ook automatisch een A-status aan vastzit. In elk geval tot en met de Olympische Spelen in Londen.”

Je had afgelopen maandag (14 november 2011) een gesprek met NOC*NSF. Insteek: meer ondersteuning richting Londen 2012. Is je missie bekroond?
“Mijn vader (Roel Verwijlen, bondscoach nationale schermploeg, TB) en ik hebben kunnen vertellen wat we minimaal nodig hebben om ons optimaal te kunnen voorbereiden op Londen 2012. Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF, heeft goed naar ons geluisterd. We hopen zeer snel te horen wat er allemaal mogelijk is. Het was een heel positief gesprek. Toezeggingen zijn (nog) niet gedaan.”

Je prestaties waren meer dan uitstekend toen je onder moeilijker omstandigheden moest trainen. Waarom laat je dat dan niet zo?
“Ja, dat zou je dan bijna gaan denken. Minder hulp. En toch ging het alleen maar beter. Maar het ligt wat genuanceerder. Ik word ook beter door sparringpartners op te zoeken in het buitenland. En daar is natuurlijk geld voor nodig.”

Waar komen je NOG betere prestaties van de laatste tijd met name vandaan?
“Ik heb keihard getraind. Ook met mijn vader. In mentaal opzicht heb ik eveneens stappen gemaakt. Van sportpsycholoog Rico Schuijers heb ik vooral geleerd hoe ik me moet focussen. Tijdens grote toernooien gaan er natuurlijk honderden gedachten door je heen. Bij elke partij moet je je energie echter sparen voor de volgende treffer. Je mag pas blij zijn als het beoogde resultaat in de knip zit. En niet al onderweg naar dat resultaat toe.”

Je bent tweede van Europa en van de wereld. Je gaat DUS voor goud in London 2012?
“Ja, die gouden olympische plak is absoluut mijn grote doel.”

Stel: ze verstoppen je degen. Hoe ziet jouw favoriete dagindeling er DAN uit?
“Dan zou ik het liefst meteen lekker op vakantie gaan. Maar ik ben ook gek op andere sporten: badminton, tennis en voetbal bijvoorbeeld.”

Kun je een beetje voetballen?
“Ik speel in een vriendenteam als ik geen wedstrijden of trainingen heb. In het zevende elftal van RKSV Margriet uit Oss. Als rechtsbenige spits ben ik niet eens héél onhandig.”

De Rijdende Rechter of Pauw & Witteman?
“De Rijdende Rechter. Ik moet altijd lachen als ik zie hoe mensen zich druk kunnen maken om niets.”

Wint Charly Luske The Voice of Holland?
“Ik heb nog nooit naar The Voice of Holland gekeken. Of van Charly Luske gehoord. En eigenlijk wil ik dat ook graag zo houden!”

Ton Broekhuisen

Reacties zijn gesloten.