School Don Sarto zet kinderen op water en brood

Opmerkelijke maatregel basisschool Don Sarto

Basisschool Don Sarto in Tilburg heeft een opmerkelijke maatregel genomen: vanaf dit schooljaar mogen de kinderen alleen nog water drinken op school. Cola, energiedrankjes en limonade worden geweerd. Dit om stuitergedrag te voorkomen. Ook het van thuis meegenomen eten wordt aan banden gelegd. Alleen boterhammen en fruit komen langs de schooldouane. Alle rest (bitterballen, taart, chocoladerepen) wordt onderschept. En – vergezeld van een briefje met toelichting – weer terug naar huis meegegeven.

Boze ouders

Vanzelfsprekend zijn er boze ouders die dit niet pikken. Vanzelfsprekend: wie of wat hun prins of prinsesje ook maar een strobreed in de weg legt, is automatisch aartsvijand. Zo is er bijvoorbeeld een vader die stelt dat zijn zoontje geen hond is. En DUS geen water drinkt.

Prima signaal

Vraag blijft natuurlijk of een school dit soort drastische maatregelen mag nemen. Of beter gevraagd: heiligen alle middelen het doel: gezonde, niet te zware kinderen, die niet hyper zijn? Zelf vind ik dat de school een prima (want: duidelijk) signaal afgeeft. Naar alle andere meningen ben ik nieuwsgierig!

Nastoot
Het fenomeen drukke kinderen in een klas is van alle tijden. In mijn vorige leven was ik (zoals dat toen nog werd genoemd) kwekeling op een basisschool in Rotterdam. Twee onderwijzers achterin de klas jureerden mijn proefles. Ik heb dat juryrapport nog in bezit. Belangrijkste conclusie: ‘JIJ maakt de klas druk!’

Studieboeken algemeen

Reacties zijn gesloten.