Schrijvende Rechter is gezeik Clean Air Nederland spuugzat #column

"Huug: heb je voor mij twaalf bier en een asbak?"

We leven in een land van regeltjes. Binnenkort moeten we zelfs toestemming vragen om naar het toilet te mogen. Alles wordt kapot gereglementeerd. Simpelweg omdat de een de ander het licht in zijn ogen niet gunt. Macht over het leven van een ander (liefst tot de dood volgt) is voor sommigen levenswerk.

De groep antirookfanaten die zich hebben verenigd onder de naam Clean Air Nederland is daar een ultiem voorbeeld van. Zelfs bekroond gedram over rookvrije openbare gebouwen heeft de giftige angel niet weg kunnen nemen. Rokers worden net zo lang opgejaagd totdat ze morsdood zijn. Waarna ongetwijfeld de bellenblazers aan de beurt zijn. Want een karakterdefect is chronisch. En verdwijnt dus niet na een geboekt succes.

Vandaag gaat Clean Air Nederland naar de rechter om een bodemprocedure aan te spannen tegen de Nederlandse Staat. Doel: afdwingen van een algeheel rookverbod in de horeca. De beweegredenen voor deze bodemprocedure zijn ronduit schijnheilig te noemen. De huidige ‘rookmaatregel’ zou onduidelijk voor bezoekers zijn. Waardoor oneerlijke concurrentie voor de horecaondernemers zou ontstaan.

Voor de beeldvorming: in kroegen met een vloeroppervlak van 70 vierkante meter of minder zónder personeel in dienst mag sinds november 2010 weer gerookt worden. Voor ‘grotere’ kroegen zou dat reden zijn om dan ook maar weer de asbakken op tafel te zetten. Volgens Clean Air Nederland.

Als Schrijvende Rechter moet ik erg lachen om de kulargumenten van Clean Air Nederland. Het is duidelijk dat het deze fanaten niet om het welzijn van horecaondernemers te doen is. Clean Air Nederland ziet slechts twee oplossingen (keuzemenu) voor rokers die niet per direct zélf stoppen met roken: de elektrische stoel of het vuurpeloton.

Om toch de door Clean Air Nederland geëiste uniformiteit na te streven, beslis ik dat er vanaf nu weer in álle horecagelegenheden gerookt mag worden. Dat maakt het overzichtelijk voor de bezoekers. En voorkomt scheve gezichten bij de horecaondernemers.

Scheve gezichten bij Clean Air Nederland zijn niet nodig. In mijn edelmoedigheid sta ik namelijk rookvrije kroegen toe. Aan te duiden door een bordje op de kroeggevel: Hier wordt niet gerookt. Ingewikkelder is het niet.

Met wat ondernemersgeest binnen de eigen gelederen krijgt Clean Air Nederland er dus snel een aantal clubhuizen bij. Dit is mijn uitspraak. Hier zal Clean Air Nederland het mee moeten doen. Dit gezeik heeft nu lang genoeg geduurd.

Reacties zijn gesloten.