Sportcolumn Ton Broekhuisen op DeJaap

 

Logo DeJaap

Vanaf vandaag schrijf ik elke maandag een sportcolumn voor DeJaap.nl. Hierbij mijn ‘DeJaap-debuut.

Competitievervalsing eredivisie moet halt worden toegeroepen

Ooit deed ik zelf ook voetballers na. In mijn juniorentijd bij het Goudse ONA speelden we nog met zo’n bal met een veter. Aan weerskanten van de in arbeiderswijk Korte Akkeren ingevlochten ONA-velden ligt water. Mijn ingedeukte kop dateert van díe tijd.

Gouda was toen nog hoofdstad van de Krimpenerwaard. Alle uitwedstrijden buiten Gouda speelden we dús tegen boeren. Bloed aan de paal. Boeren in de Krimpenerwaard hebben nu eenmaal een natuurlijke afkeer van stadsmensjes.

Tegen Moordrecht waren we standaard kansloos. Moordrecht A1 bestond in die tijd volledig uit kwikzilverachtige Molukkers. Stuk voor stuk Simon Tahamataatjes. De lange fietstocht terug naar Gouda volbrachten we steevast huilend. Wie waren zíj, dat ze óns zo voor schut durfden te zetten? Konden wij er wat doen dat we zo’n grote draaicirkel hadden. En steeds op de bal gingen staan. Ook nadat we ’s nachts doortrainden.

Sluiting transfermarkt
Inmiddels is de eredivisie drie wedstrijden onderweg. Toch begint de competitie pas komende zaterdag. Tot vrijdagavond 31 augustus 24.00 uur kunnen er nog spelermutaties plaatsvinden. Pas daarna sluit de transfermarkt. En weten de voetbaltrainers over welk spelersmateriaal ze nu wel of niet beschikken. De komende vier maanden. Want eind december (winterstop) komt er nog zo’n transferperiode. En is onzekerheid wederom troef.

Nee, ik ben niet zo naïef om hier te stellen dat clubs die nu al ernstig onderaan bungelen (Roda JC, NAC, FC Groningen, VVV, Heracles) dús maar vaker en harder hadden moeten trainen. Pure klasse is immers niet trainbaar.

Wél zou ik graag zien dat rijkere clubs armere clubs niet langer straffeloos van hun belangrijkste angels mogen ontdoen. Assistkoning Luciano Narsingh was vorig seizoen van levensbelang voor SC Heerenveen. Gistermiddag zat diezelfde Narsingh te verpieteren op de bank bij PSV. Naast bijvoorbeeld Georginio Wijnaldum, voormalig aanjager van Feyenoord. In het verlengde hiervan: zonder Yanic Wildschut en Willie Overtoom kunnen respectievelijk VVV en Heracles beter meteen de witte vlag hijsen. Dat komt het competitieverloop natuurlijk niet ten goede.

Afstappen van het huidige puntensysteem
Ik zou daarom graag zien dat wordt afgestapt van het huidige puntensysteem: 0 (verlies), 1 (gelijkspel), 3 (overwinning). Eerlijker zou zijn om punten te koppelen aan de begrotingen waarmee clubs werken. Volgens dit principe. De competitie wordt er niet alleen zuiver en spannender door. Ook kunnen we dan eindelijk zien welke trainer het meest uit zijn spelersmateriaal weet te halen. Zónder winkelwagens vol nieuwe aankopen.

Authentiek taalknutselaar Ton Broekhuisen is tekstschrijver/journalist/ghostwriter. Maar vooral columnist (onder meer vele jaren voor Metro) en blogger.

Reacties zijn gesloten.