Ton Broekhuisen: Passie Pensioneert Nooit

Ton Broekhuisen

Ik heb meegedaan aan interviewreeks Passie Pensioneert Nooit. Leuk om te doen. Lees hier het resultaat.

Hieronder alle vragen én antwoorden nog eens volledig uitgeschreven.

Passie Pensioneert Nooit: journalist/ tekstschrijver Ton Broekhuisen

Wat is mijn grootste passie?
Mijn grootste passie is schrijven. Daarnaast ben ik nieuwsgierig. En pluis ik dingen graag uit. Liefst zet ik spotlights op schrijnende situaties. Zodat katjes niet in het donker worden geknepen.

Wat is mijn idee van ultiem geluk?
Ik zou met ingewikkelde beschouwingen kunnen komen. Maar in de kern gaat het er toch vooral om dat je gezond bent. En een partner aan je zijde hebt op wie je kunt bouwen. Alle rest is relatief bijzaak.

Wat is mijn grootste angst?
Angst voor de dood. En met name voor het laatste stukje hier op aarde. Want daarna zit mijn reis erop. In een hemel geloof ik helaas niet.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?
Om te beginnen, word ik standaard blij van woorden in de goede volgorde zetten. Waar mogelijk met een ietwat luchtige ondertoon. Ook de contacten met – vaak boeiende – mensen vind ik prettig. Ik zou desnoods gratis schrijven. Maar dat hoeft niemand te weten.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?
Ik ben nogal ongeduldig. Houd graag tempo. Stoor me eraan als anderen de vaart er onnodig uithalen. Verder ben ik allergisch voor saaie mensen. Ik verveel me vrij snel..

Wat is mijn grootste valkuil?
Mijn enthousiasme. Ik knal overal vol in. Doseren, is niet een van mijn sterkst ontwikkelde eigenschappen.

Wanneer zou ik liegen?
Liefst nooit. Maar dat hoge niveau haal ik in de praktijk niet. Al blijf ik het proberen.

Welk rolmodel heeft de grootste invloed op mij gehad?
Ik ben in alle opzichten een zoon van mijn inmiddels overleden vader én held Bram.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk?
Lang wachten op voetballers die niets te melden hebben. Ook ben ik niet gecharmeerd van communicatieadviseurs. Ik zeg ook altijd: tekst louter checken op pertinente onjuistheden. Verder: afblijven! Ik lever tenslotte geen klad in. De teksten worden er nooit beter van. En het werkt vertragend.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?
Ik ben altijd gelukkig met mijn werk. Maar extra gelukkig als ik via columns (onder meer acht jaar in Metro) of als breekijzer (consumentenrubriek Van Klacht Naar Pluim?) het verschil kan maken.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?
Die uitspraak spreekt me zéér aan. En ik heb recht van spreken. Want ben inmiddels (sinds 6 oktober) 66 jaar jong. En geloof me: ik zit nog barstensvol plannen.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?
Een wat gladdere rug. Weer blonde krullen zou ook leuk zijn.

Welk beroep zou ik hebben in een volgend leven?
Profvoetballer. Ik kon een redelijk balletje trappen, maar heb er niet uitgehaald wat erin zat. Sinds een paar maanden voetbal ik overigens weer: Walking Football. Dat is voetbal voor oude knarren van 60 jaar en ouder. Wie beweegt, is verdacht! Elke vrijdagmiddag trainen we op het Olympia-veld in Gouda. Een feestje!

Wat is mijn grootste professionele prestatie?
Dat ik (na vele jaren buitendienst GAK) op mijn 46ste mijn toko Ton Broekhuisen Teksten vof heb opgericht. En aan de praat heb kunnen houden.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg, in mijn stad?
Hoewel ik al jaren in Boskoop woon en werk, zit mijn geboortestad Gouda onveranderd diep in mijn hart. Mijn ideeën borrelen overal op. En zijn dus niet plaatsgebonden.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken, in mijn stad?
In Gouda heb ik geen voorkeurstent. Wel in Den Haag en Rotterdam. Ik houd van knus. En vind het prettig zonder loep te kunnen zien wat er op mijn bord ligt.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?
Mijn vrouw Marjolijn. Je zult maar met mij getrouwd zijn. Hulde!

Met wie zou ik in de toekomst graag willen werken?
Ik heb geen voorkeur. Maar sta open voor duohoogstandjes.

Naar welk project, in de nabije toekomst, kijk ik uit?
Ik heb recent de site De Schrijvende Rechter gelanceerd. Daarmee kan ik spotlights zetten op onverkwikkelijke zaken. Trefwoord: precisiekanon. Mijn site Van Klacht Naar Pluim? is een andere troef. Zodra zich een nieuwe sponsor meldt, ga ik weer breekijzeren.

Welk rolmodel zou ik graag willen ontmoeten en spreken?
Rolmodel is een groot woord. Maar ik zou graag een avondje op stap willen met Bert Visscher. Zijn affiche met de tekst ‘Geluk zit in hele grote dingen’ heeft een mooi plekje in mijn werkkamer.

Ga ik pensioneren van dit werk en leven waar ik van houd?
Ik ben (dus) al gepensioneerd. En ga gewoon door waar ik mee bezig ben: schrijven, schrijven en schrijven.

Hoe kun je contact met me opnemen?
Op Twitter via @tonbroek Mobiel: 06 – 54 97 86 00. E-mail: ton@tonbroek.nl Al het overige is terug te vinden op tonbroekhuisenteksten.nl

Reacties zijn gesloten.