Uitkeringen onder vuur #opinie

Er gaan geruchten dat mensen niet op de wereld zijn gekomen om te werken. Toch is het handig om de handen betaald te laten wapperen. Huiskamervraag: hoe kom je anders aan geld?

Jury
De jury moet streng zijn: alle antwoorden van bankovervallers, drugsdealers, ontvoerders en rijke erfgenamen tellen NIET mee.

Verkeerde tabletten
Volgens staatssecretaris Paul de Krom (VVD) kan circa de helft van de 350.000 mensen die nu in de bijstand zit, aan het werk. De Krom: ”150.000 tot 200.000 van de ongeveer 355.000 mensen in de bijstand kunnen werken. Geheel of gedeeltelijk.” Volgens míj heeft Paultje de verkeerde tabletten ingenomen.

Kansloze missie
Dat deze VVD-knakker werkt aan bezuinigingsplannen, is niet bijzonder. Nederland speelt immers graag suikeroompje voor alle overige landen in deze knotsgekke wereld. De Krom, gezegend met het inlevingsvermogen van een lieveheersbeestje, wil vanaf 2013 ook een groot deel van de mensen met een lichamelijke of verstandelijk beperking die nu nog een beroep kunnen doen op de sociale werkplaats of Wajong, regulier werk laten doen. Een kansloze missie.

Vacatures
Volgens De Krom staan er momenteel 135.000 vacatures open. Terwijl 1,2 miljoen mensen een uitkering hebben. “Een deel kan echt niet werken, maar een kleine half miljoen mensen kan dat wel.” Dat is een schrijnende constatering. Want De Krom zegt hiermee dat die paar mensen die nog wel werken naast hun gezinnen ook nog even 500.000 mensen van een inkomen moeten voorzien. Mensen die kennelijk zelf geheel of gedeeltelijk voor hun eigen inkomen kunnen zorgen.

Combinatie
Prangende vraag: wie is er nu echt gek: alle voorgangers van De Krom die dit megamisbruik van uitkeringen hebben toegestaan? Of spoort De Krom zelf niet door een oneigenlijke voorstelling van zaken te geven?
Ik gok op een combinatie van beide mogelijkheden!

Reacties zijn gesloten.