Voor wie ‘m gemist heeft #column #ton #vandaag #metro

We zijn al veel te lang voor aap gezet!

Ik sta strak van de rituelen. Zo neem ik elke zaterdag mijn goudvis Harrie mee in bad. Dan kan ie even zijn vinnen strekken. En wat van zijn duizeligheid bekomen. Mijn schildpad Bruno kan eveneens op mijn onvoorwaardelijke liefde én engelengeduld rekenen. Woensdag komt ons eerste reisboek uit. Titel: ‘Dichterbij is onmogelijk’.

Dieren zijn kwetsbaar. Ze kunnen immers niet voor zichzelf opkomen. Vandaar mijn afkeer voor vivisectie. Er is geen aap ter wereld die via zijn handtekening verklaart zich graag door een experimenterende wetenschapper naar de slachtbank te laten leiden.

Als belastingbetalende burger van bananenkoninkrijk Nederland, heb ik in toenemende mate het gevoel dat er ook op míj vivisectie wordt gepleegd. Dit keer met politici in de rol van beul.

Nog maar enkele maanden geleden loog Jan Kees de Jager, de aimabel ogende verkwister van Financiën, ons met een stalen gezicht voor dat we élke in Griekenland gepompte euro mét rente terug zouden krijgen. Zet alle uitspraken die De Jager sindsdien over de financiële steun aan Griekenland heeft gedaan op een rijtje. En trek de enig mogelijke conclusie: Joran van der Sloot is zijn titel Grootste Notoire Leugenaar van Nederland definitief kwijt.

Inmiddels dreigt een scenario waarin circa 440 miljard euro in Griekenland gepompt moet worden. En dan nóg komt de doodzieke patiënt Griekenland nooit meer van de intensive care af. Saillant detail: schatrijke Grieken hebben ‘in het geheim’ al 600 miljard euro naar kluizen in het buitenland gesluisd.

We staan zélf toe dat we als voor vivisectie bestemde apen naar de slachtbank worden geleid. Door staalharde, alsmaar grijnzende, politici als Jan Kees de Jager en rekenwonder Mark Rutte. Waarom zou je er ook wakker van liggen als je éigen boterham goed belegd blijft? Zelfs na een rekenfoutje van vijftig miljard euro.

De kloof tussen politici en de achterban die ze zouden moeten vertegenwoordigen, is inmiddels levensgroot. Want wie herkent zich nog in de Pechtolds, Roemers en andere goed gesoigneerde praatjukeboxen? Kijk maar eens een avondje Pauw & Witteman. En huiver.

Hoog tijd om al deze Ivo Niehetjes aan de kant te schuiven. We zijn al veel te lang voor aap gezet!

Ton Broekhuisen

Reacties zijn gesloten.