Voor wie ‘m vandaag gemist heeft #column #ton #metro

Schoolgaande kinderen sméken om dompteur

Heb je dat ook wel eens? Dat een kersverse moeder je verwachtingsvol aankijkt. Nadat je verplicht een kwartier met je kop boven haar kinderwagen hebt gehangen. En dat die trotse kloek dan retorisch vraagt: “Wat een plaatje, hè?”. En dat je dan geen idee hebt hoe je je uit deze pijnlijke situatie moet redden. Omdat het net in alle hevigheid tot je is doorgedrongen dat E.T. eigenlijk een zéér knappe verschijning is. Vergeleken met dit verschrompelde hoopje lelijkheid.

Heb je dat ook wel eens? Dat je op een dinsdag ergens rustig een krantje zit te lezen. En er tóch ineens een sirene afgaat. En dat je denkt: waarom roept die moeder dat alsmaar krijsende kind niet tot de orde? In plaats van – tevergeefs – te proberen het kind stil te krijgen met allerlei toezeggingen? Waardoor de naaste omgeving veroordeeld is om vrachten paracetamol te slikken. Tegen de rotherrie die háár kind produceert.

Ouders van opgroeiende jeugd hebben het tegenwoordig veel te druk met hun gezamenlijke inspanningen om bijvoorbeeld in dat te dure huis te kunnen blijven wonen. Waardoor ze gedoemd zijn chronisch op hun tenen te lopen. Energie om kinderen op te voeden, is er niet. Kaders worden niet gesteld. Want kaders moet je consequent bewaken. Maar de fut daartoe ontbreekt. Het eigen kind paaien, is het hoogst haalbare. Waardoor kinderen thuis hun eigen koninkrijkje kunnen stichten. Vanaf hun troon.

Als gevolg hiervan wemelt het op scholen van onuitstaanbare kinderen. Kruimel-Khaddafi’s die zich door niets of niemand de les laten lezen. En lachen om welke externe dompeur dan ook. Op het gedrag van de leraar van het Anna van Rijn College in Nieuwegein die een kennelijk stokdove 13-jarige leerling uiteindelijk gedecideerd op de gang zette, zal best wat af te dingen zijn.

Maar wat een prachtig signaal heeft deze man afgegeven! Want je zúlt maar voor een klas vol koninkjes en koninginnetjes staan. En dag in dag uit de hete kastanjes voor falende ouders uit het vuur moeten halen. Dan verdien je een lintje. En geen verhoor in een politiecel omdat hypocriete ouders het niet pikken dat het product van hún bar slechte opvoeding eindelijk eens wordt gecorrigeerd.

Ton Broekhuisen

Reacties zijn gesloten.