Waarom dit land rücksichtslos naar de klote gaat #column

Het jaar 2012 loopt teneinde. Dus wordt er weer volop teruggeblikt. Ook op televisie. Waardoor ik inmiddels lijd aan de geheimzinnige geeuwziekte. Want ik kan maar niet in de stress raken als Ranomi het startblok in Londen verlaat. Want waarom zou ze in de herhaling ineens het podium níet halen? Als ze voor diezelfde race al een keer of 320 is gehuldigd. Vanwege het behaalde goud.

Ook voel ik beduidend minder spanning als ik nu naar de
Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 kijk. Hoogstens weet ik inmiddels dat de twee glansrijke winnaars Diederik Samsom en Mark Rutte amper een paar maanden later achterhoedegevechten zouden leveren. Terwijl de volledig afgeschreven ‘grote verliezer’ Geert Wilders scoort als een dolle.

Raar eigenlijk dat we nu dus worden geteisterd door een regering die nog nauwelijks draagvlak heeft. Een presentator die de kijkers
thuis niet weet te boeien, wordt per direct van het scherm gehaald. Waarom zouden door beroepsleugenaar Mark ‘Joran’ Rutte misleide stemmers zich dan nog wat aantrekken van een kabinet dat in de huidige peilingen nog maar net genoeg zeteltjes heeft om een miniappartement mee in te richten? De enige werkelijkheid is dat we geregeerd worden door een virtuele minderheid. Die er in korte tijd overigens wèl in geslaagd is een nieuw scheldwoord te introduceren: staatssecretaris.

Schrijvende Rechter
De redactie van MoetenWeNietWillen heeft mij, als de enige echte Schrijvende Rechter van dit land, verzocht twee kandidaten te nomineren voor de prestigieuze Schaamteloos Award 2012. Een verzoek waaraan ik ruimschoots gevolg heb gegeven. Ruimschoots: ik nomineer zelfs drie kandidaten.

Kroppen sla
Als eerste de transparante winterpeen Francis Kenter. Deze
pratende gratenbaa
l houdt haar nu 15-jarige zoon Tom al drie
jaar thuis. Op school schenken ze namelijk geen pure spinaziesap. En is er nauwelijks aan broodjes andijvie of asperges te komen. Tom ligt inmiddels op kabouterkoers. Zelfs Roel van Velzen is een kop groter. Bovendien: op de plek waar Toms oren horen te zitten, prijken kroppen sla. Iedere ouder die zijn kind een uur weghoudt van school, wordt een kerker in gesmeten. Maar moeder Francis mag haar kind al drie jaar lang onbestraft gijzelen. Dat kan allemaal. In dit land.

De Efteling
De tweede genomineerde is Mark Rutte. Mark Rutte, door intimi liefkozend Het Pratende Masker genoemd, liegt zo vaak en uitbundig dat TBS nog de enige oplossing lijkt. Mijn derde genomineerde is de Staat der Nederlanden. Een land dat een gestoorde moeder ongestoord haar kind laat verwoesten, verdient al een dieprode kaart. Een land dat een notoire leugenaar als visitekaartje naar voren blijft schuiven, hoort hoogstens thuis in De Efteling. Dit is mijn uitspraak. Hier zal dit ontredderde land het mee moeten doen.

Ton Broekhuisen

Reacties zijn gesloten.