Waarom geen Stoptober voor milieuvervuilende goedkope vliegreizen?

Het is weer oktober: hoog tijd om te stoppen met roken. De actie Stoptober moet daar de helpende hand bij bieden. Achterliggende gedachte achter deze actie is om 28 dagen te stoppen met roken. Waarbij gezamenlijk stoppen een stuk makkelijker is dan solo. En dat is natuurlijk ook zo. In voorgaande jaren verstopten al meer dan 150.000 rokers hun sigaretten voor zichzelf in oktober. In de hoop daarna ook de rest van hun leven niet als een junk te moeten leven. Junk: dat roken een verslaving is, staat vast.

Heksenjacht

Vandaag werd ik op Twitter getriggerd door een tweet over Stoptober. Strekking van het bericht: ‘Ga in je kantoorpauze lekker in de pauzes naar buiten om schone lucht in te ademen. Voor zover dat mogelijk is. Want in de pauzes staan verstokte rokers pal voor het bedrijf te paffen.’ Wat mij betreft de zoveelste poging om rokers in een kwaad daglicht te stellen. Trefwoord: heksenjacht. Uit de serie: er is maar één goede roker. Een dode roker.

Irritatie

In alle oprechtheid: ik krijg maar niet de indruk dat de jacht op rokers uit een goed hart komt. Dus voortkomt uit de behoefte om rokers een beter leven te gunnen. De jacht is gebaseerd op irritatie: géén sigarettenrook in mijn gezicht van hardleerse anderen. Alsof uitlaatgassen van auto’s wél gezond zijn. Als je bij het stoplicht met je fiets op groen licht staat te wachten.

Steeds goedkopere vliegtickets
In dit verband wil ik het graag ook nog even hebben over de steeds goedkopere vliegtickets. Al voor een paar tientjes vlieg je heen en weer naar Londen. En voor ruim 400 euro vlieg je naar Japan. De gigantische milieuvervuiling (CO2-uitstoot) die daarmee gepaard gaat, nemen we kennelijk voor lief. Mijn huiskamervraag laat zich dan ook makkelijk raden.

Huiskamervraag
Is het niet hypocriet om massaal voor een habbekrats in een vliegtuig te stappen. Om vervolgens met een beschuldigende vinger naar rokers te wijzen?

Ton Broekhuisen (niet-roker)

Refurbished electronica op Refurbished.nl

Reacties zijn gesloten.