Waarom het veilig toeven is in een homokast

Gisteren was het Coming Out Day. Vrij vertaald werden homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders nadrukkelijk uitgenodigd hun veilige kast te verlaten. Om zich onder het ’normale’ volk te mengen.

Een misdadige oproep eigenlijk. Want búiten de veilige kast is het een bloedlinke jungle. Vol pathologische leugenaars. Sterker nog: alleen al het optreden gisteren van Heleen Crielaard, hoofd sponsoring Rabobank, smeekt om extra sloten op kastdeuren. Aan de binnenkant, ja.

Dopingbende
Crielaard is door de Rabobank ingehuurd om ons voor te liegen waarom de Rabobank al vele jaren jaarlijks vele miljoenen in een als wielerploeg vermomde dopingbende steekt. In plaats van in trouwe Rabo-klanten. Daartoe praat Helen Crielaard (onder meer in Nieuwsuur gisteren) als een Zanussi. Als mijn diepvriesvak zó kil zou zijn, zette ik hem acuut op Marktplaats.

Shell
Ook Shell-goedprater (officiëler: vice-president milieuzaken Shell International) Allard Castelein toonde gisteravond bij Pauw en Witteman feilloos aan waarom juist hij is uitverkoren om namens Shell de vermoorde onschuld uit te hangen. De huisarts van Allard Castelein constateert al jaren geen hartslag meer. Vandaar.

Olievogels
Zoals inmiddels algemeen bekend heeft Shell grote delen van Nigeria onder de olie gezet. Met de bewoners van die volledig verknalde gebieden in de rol van kansloze olievogels zoals we die kennen van nare televisiebeelden.

Lot
Shell haalt jaarlijks 2 miljard euro winst op in het straatarme Nigeria. Zonder zich ook een millimeter van het lot van de gedupeerde mensen aldaar aan te trekken. Ik wil maar zeggen: buiten de kast wordt het niet automatisch prettiger.

Sport
Coming Out Day werd gisteren overigens opgehangen aan sport. Ook de KNVB roept homo’s op om hun geaardheid niet onder stoelen banken te steken. Op het veld en in de kleedkamer. Homo’s zouden niet geaccepteerd worden binnen het voetbal. Volgens de KNVB.

Pispaal
Onzin natuurlijk. Mij heeft het nooit uitgemaakt met wie ik voetbalde. Wel vond ik het altijd handig als een medespeler niet standaard op de bal ging staan. En dat hij het niet erg vond om pispaal te zijn. Als ík het een keer niet was.

Tenen
De KNVB maakt het ingewikkelder dan het is. Zelf ben ik ook wel eens scheef aangekeken. Als ik me als enige man meldde voor een workshop bloemschikken of borduren. Ook op balletles moest ik regelmatig op mijn tenen lopen. Als hetero. Toch zijn er nooit spanningen geweest. Onder de douche.

SGP
Dus homo’s: hierbij van harte welkom in het voetbal. Laat je zien. Laat je gelden. En laat je niet gek maken. Maar vooral: trek een lange neus naar dat enge clubje SGP. Afgesproken?

Ton Broekhuisen

Reacties zijn gesloten.