Waarom ik zo gehecht ben aan mijn organen

Ik heb nog steeds niet helder op welke politieke partij ik ga stemmen. Niet in de laatste plaats omdat er opvallend veel egocentrische malloten in het Grote Haagse Clubhuis (gevestigd aan het Binnenhof) rondlopen. Met één gezamenlijk karaktertrek: geldingsdrang. Concreter: een eigen stoel bij Pauw en Witteman.

Automatisch
Anyway: D’66 valt voor mij definitief af. Nu D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra een initiatiefwet in gaat dienen. Waardoor iedere burger automatisch orgaandonor zou worden.

Drama
Nee, Ik twijfel niet aan de integere bedoelingen van Pia Dijkstra. Maar dit soort staatsinmenging is nu eenmaal niet aan mij besteed. Administratief gezien ben ik namelijk een drama. Ik gun iedereen het beste. Maar niemand mijn organen.

Beelden
Dat verdient inderdaad uitleg. In het heel kort: ik wil ‘gewoon’ niet dat er in me gesneden wordt. Tijdens mijn afwezigheid. Ik denk mijn organen namelijk zelf nog nodig te hebben. Na mijn dood. Ik zie dan beelden voor me waar ik niet vrolijk van word. Details zal ik de lezers besparen.

Discussie
Natuurlijk roep ik nu over mezelf af dat ik dan zelf ook zo flink moet zijn, om (wanneer dat nodig mocht zijn) af te zien van organen van anderen. Die discussie verlies ik. En terecht.

ADADRVE
Overigens ben ik waarschijnlijk vergeten me af te melden voor ADADRVE (Actieve Donatie Aan De Rest Van Europa). Een helse contributieverplichting die ik kennelijk (buiten mijn medeweten) ben aangegaan. En die ik nu maar eens snel ongedaan moet maken.

Ton Broekhuisen

2 Reacties op Waarom ik zo gehecht ben aan mijn organen

 1. Peter schreef:

  Beste Ton.
  Toch fijn dat anderen er anders over denken, daarom kan mijn vriend nu verder leven met een paar nieuwe longen, zijn oude longen zijn mede door een geneeskundige dwaling, door astma onbruikbaar geworden.
  Helaas zijn er echter alleen veel te weinig mensen die de keus maken om donor te worden.

 2. Ton Broekhuisen schreef:

  Hoi Peter,

  Mooie reactie. Want zo is het natuurlijk ook. Het gaat mij er vooral om dat lichamen geen staatsbezit worden. Laat de discussie maar los barsten. Want dit is natuurlijk een item dat alle aandacht verdient!