Waarom is ‘populist’ een scheldwoord? #TONderdag #column

Tonderdag

Het is weer TONderdag op MoetenWeNietWillen

Column Ton Broekhuisen: Weg met de gevestigde orde. Leve het volk.

Liever meteen de uitgeschreven versie? Komt ie!

Weg met de gevestigde orde. Leve het volk!

Het gaat niet goed met Nederland. Wie nóg steeds denkt dat Nederland een (lees één) koninkrijk is, moet hoognodig zijn grot uit worden gerookt. Hoogstens kan gesteld worden dat er één koninkrijk legaal is. Dat van die Oranjes. Poppenkastspelers waar ons land maar niet van afkomt. Kennelijk willen we dat ook niet. Anders hadden we de troon wel verstopt. Wat moeten we in vredesnaam met een vroegoude wereldvreemde man die zich laat souffleren door een Argentijnse schone?

Anyway, het régent hier van de zelfuitgeroepen koninkrijkjes. Hebberige bankiers, blunderende artsen, geblinddoekte inspecteurs van de Gezondheidszorg en niet te vergeten falende politici: al deze van origine dienstverleners hebben niet alleen hun eigen spelregels gecreëerd. Ze hebben er ook voor gezorgd dat buitenstaanders (het klootjesvolk dus) niet in kunnen grijpen. De hekken om deze koninkrijkjes zijn hemelshoog. En staan onder stroom.

Wie de moed heeft misstanden aan te kaarten, wordt meteen voor populist uitgemaakt. Door de in eigen koninkrijkjes verschanste gevestigde orde. Die ongestoord zelf uit wil maken aan welke kant de eigen boterham het best gesmeerd is.

Klokkenluider
In de letterlijke betekenis van het woord is een populist iemand die luistert naar de stem van het volk. En daar beleid op wil afstemmen. Wat is daar in vredesnaam mis mee? Als je zelf niet tot de gevestigde orde behoort. Waarom word je aan de schandpaal genageld als je het volk (waar het ook in dit land allemaal om zou moeten draaien) als belangrijkste souffleur voor de te bepalen koers van een land beschouwt? Een populist trekt hard aan de bel als het volk aangeeft het ergens niet mee eens te zijn. Een populist is een klokkenluider. Waarom is iemand die op de gevoelens van een volk inspeelt verdacht? Als het volk tegen de euro is, tegen zigeunerinvasies of tegen massale sluiting van verzorgingshuizen of een peloton kansarme Filippijnse slaven (herstel: truckers) die Nederlandse chauffeurs werkeloos thuis op de bank houden?

Teruggefloten
Natuurlijk is er ook wel eens een geblondeerde populist die doorslaat. Maar als de democratie écht werkt, wordt zo’n roeptoeter vanzelf weer op foute onderdelen teruggefloten. Door het volk. Een beter adviesorgaan kan een land zich niet wensen. Weg met de gevestigde orde. Leve het volk.

Ton Broekhuisen

 

 

1 Reactie op Waarom is ‘populist’ een scheldwoord? #TONderdag #column

 1. René schreef:

  Als iemand het label populist krijgt opgeplakt wordt meestal volksmenner of demagoog bedoeld.

  Dat label past Grote Blonde Leiders en hackers van 50+ volgens mij uitstekend.

  Ze stellen zaken heel zwart/wit voor, blazen dingen op tot mytische proporties, nemen feitelijk een loopje met de waarheid.

  Daarnaast spreken ze niet namens het volk, maar verwoorden onderbuikgevoelens en vooroordelen die bij een (groot) deel van het volk leeft.

  In die context vind ik de term populist wel negatief ja.