Waarom onderzoeken er voortaan niet meer toe doen #opinie

De resultaten waarmee ik op de proppen kwam, zorgden steevast voor reuring.

Airmiles
Ik herinner me nog dat door Airmiles gesponsorde onderzoek waarmee ik aantoonde dat je – als je maar lang genoeg blijft zwemmen – vanzelf op Erica Terpstra gaat lijken. En dus gratis de wereld rond kan.

Sluitingen
Op het negatieve neveneffect (massale sluitingen van zwembaden) was ik niet bedacht. Maar dan had de zwembadenkoepelbranche me maar in moeten huren.

Extensions
Ook dat onderzoek waarin ik aantoonde dat je door veel extensions in je haar veelvoudig olympisch kampioene wielrennen kunt worden, deed veel stof opwaaien.

Klopt
Nee, het onderzoek naar de handel en wandel van de Tilburgse lawaaiprofessor Diederik Stapel heb IK niet gedaan. Dus ga er maar vanuit dat het klopt: NU al staat vast dat Diederik Stapel de grootste fraudeur is die wetenschappelijke wereld ooit heeft voortgebracht.

Strobreed
Zo mogelijk nog véél erger: er is niemand die Stapel ook maar een strobreed in de weg heeft gelegd toen hij het wereldrecord Oeverloos uit de grote duim zuigen aan het vestigen was.

Brevet
Ofwel: niet alleen Diederik Stapel heeft de wetenschap een brevet van knoeivermogen bezorgd. De wetenschap zelf heeft dat brevet ook met verve binnengesleept.

Vrees
Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), na het lezen van het onderzoeksrapport over de frauduleuze praktijken van Stapel: “Mijn ergste vrees is uitgekomen, dit is veel omvangrijker dan gedacht.” En: “Door zijn intimiderende houding en het feit dat hij werd gezien als ‘ster-onderzoeker’ was het erg lastig om publiekelijk aan Diederik Stapel te twijfelen.”

Bang
Ton Broekhuisen, blogger op typischton.nl aan Robbert Dijkgraaf: “Diederik Stapel heeft vrij en blij zijn slag kunnen slaan. Iedereen om hem heen was bang voor het eigen hachje. Want leed aan het Wilma Verver-syndroom.”

Hoogte
Ton vervolgt: “Dat een meesteroplichter als Diederik Stapel naar grote hoogte kon groeien, zegt veel over Diederik Stapel. Maar minstens net zo veel over zijn omgeving die bewust verzuimde in te grijpen.”

Geloofwaardigheid
“De geloofwaardigheid van onderzoekgegevens is tot nul gedaald. Ik heb dat onderzocht. Dus is het zo! Hetzelfde onderzoek toonde overigens aan dat ik de beste tekstschrijver van Nederland ben. En ook dath clopd nattuurleik alz un busch.”

Reacties zijn gesloten.