Waarom was Mauro hier al zo lang? #column #ton

Mauro (wie kent hem NIET) moet dus terug naar zijn geboorteland. En ja dat is een persoonlijk drama voor én de nu 18-jarige jongeman én zijn pleegouders.

Narren
Wie mijn columns/blogs (af en toe) leest, weet dat ik weinig tot geen vertrouwen heb in de politiek. Daartoe is het leger inhalige narren dat aan de beslissende touwtjes trekt, veel te groot. Ook in Europees verband.

Onnodig
In een recent blog* op deze zender heb ik me al hardop afgevraagd waarom aanvragen van verblijfsvergunningen zo’n vreselijke lange behandelingstijd vergen. Soms gaat er (dus) wel acht jaar overheen voor het licht op groen of rood springt.
Totaal belachelijk. En onnodig.

Beslissing
De beslissing of een vluchteling hier mag blijven, moet binnen een half jaar zijn genomen. Die beslissing moet dan ook nog eens bindend zijn.

Rapen
In dat verband: op vertragende acties van de zijde van de vluchteling dienen sancties te staan. Dat is niets bijzonders. Als IK mijn naam niet wil geven aan de politieagent die me op de bon slingert wegens te hard rijden (54 km per uur waar 50 km per uur is toegestaan) zijn de rapen ook gaar.

Dossier
Voor de goede orde: Mauro zit mij niet in de weg. Maar kennelijk voldoet hij niet aan de criteria om hier te mogen blijven. Om DAT goed te kunnen beoordelen, moet ik het dossier inzien. En dat geldt wat mij betreft voor iedereen. Zo lang dat NIET gebeurt, kan de buitenwacht niet goed beoordelen of Mauro nu wel of niet terecht rood licht heeft gekregen.

Spelregels
Of we leven de huidige spelregels na. Of we passen ze aan. Of we skippen ze. Waardoor alles en iedereen automatisch welkom is in dit land. Maar we gaan niet naar willekeur mixen. Zodat een vluchteling die de schijnwerpers opzoekt WEL mag blijven. En de anonieme vluchteling NIET.

Argument
Mócht het zo zijn dat Mauro (lees: zijn advocaat) er alles aan heeft gedaan om de beslissing op de lange baan te schuiven, dan vervalt het argument dat ‘je iemand na acht jaar niet meer het land uit kunt zetten’. Rekken/vertragen/frustreren van de rechtsgang mag immers nooit een bonus opleveren.

John de Mol
Los van alles: alle acties om Mauro hier te houden, respecteer ik. Al ontkom ik niet aan het gevoel dat ze van een hoog John de Mol-gehalte zijn voorzien: de furieus sms’ende achterban bepaalt de winnaar.

PR-machine
Ofwel: wie over de beste PR-machine beschikt, wint. Met kwaliteit heeft dat niets van doen. Met wel of niet terecht uitzetten evenmin. Dat wil ik maar even gezegd hebben. Moet kunnen in een vrij land. Toch?

*Zie blog #archief Waarom wordt aanvraag verblijfsvergunning geblinddoekt beoordeeld?

Reacties zijn gesloten.