Wat nou lente 2013? #column

Tonderdag

Het is weer TONderdag op MoetenWeNietWillen
Column Ton Broekhuisen: Lente 2013: uiterst armoedige vertoning

Liever meteen aanvallen? Komt ie!

Lente 2013: uiterst armoedige vertoning

Vandaag valt de lente ons land binnen. En met duidelijke tegenzin. Zelfs onze nationale bloementrots de Keukenhof is er nog niet klaar voor. Want ijsbloemen op de ramen hebben we zélf al.

Om de opening van de Keukenhof vandaag van extra glans te voorzien, werd de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan overgevlogen. Low budget, want de belhamel moest hier toch zijn. Onder meer om ‘van gedachten te wisselen’ over de situatie van het 9-jarige Turkse jongetje Yunus. Zoals inmiddels algemeen bekend is, wordt Yunus al 9 jaar liefdevol opgevoed door Nederlandse pleegouders.

Medailles
Wie denkt dat premier Erdogan deze zorgzame pleegouders medailles op komt prikken, komt bedrogen uit. Niet dat er op de opvoeding van Yunus ook maar iets af te dingen valt. Maar puur omdat deze pleegouders van hetzelfde geslacht zijn. Concreter: het vrouwelijke. Volgens de biologische gilmoeder van Yunus is dat niet rein. En premier Erdogan is dat met haar eens. Logisch want ze spelen in hetzelfde clubshirt: FC Islam. Datzelfde FC Islam dat kennelijk niet in staat was om Yunus pleegouders volgens het Turkse boekje te bezorgen. In mijn bescheiden optiek verlies je dan automatisch het recht van schreeuwen. Of zie ik dat nu echt verkeerd?

Nelis Krul
Terug naar de Keukenhof. Kosten noch moeite werden gespaard om de bloemenzee optisch uit zijn winterslaap te toveren. Een woordvoerder van het door de Keukenhof ingehuurde spuitbedrijf Nelis Krul & Zonen: ‘De opdracht die ik mijn mensen heb gegeven was simpel: spuit alles wat je hier tegenkomt geel en rood. Probeer alleen de paden over te slaan. Anders lopen de bezoekers alle roodgele ijsbloemen kapot.’

Roodgele dwangbuis
Of de klus naar tevredenheid is geklaard, zullen we helaas nooit uit de mond van
Keukenhof-eregast premier Erdogan vernemen
. Niet toevallig is de voltallige directie van de Keukenhof momenteel in een opvallende roodgeel gespoten dwangbuis gehuld.

Tulpen
Ooit zong de zingende spelletjespresentator Herman Emmink ons vrolijk toe: ‘Als de lente komt dan stuur ik jou tulpen uit Amsterdam.’ Die suikerzoete tijd ligt inmiddels ver achter ons. Lente anno 2013 is vele malen grimmiger. Een Turkse premier komt ons in ons eigen land (of wat daar nog van over is) doodleuk de les lezen. En laat als bonus de Keukenhof links liggen. Ook brengt lente 2013 schrikbarende werkloosheidscijfers met zich mee. Juist vandaag werd bekend dat Nederland inmiddels 600.000 werklozen telt. Herstel: 600.000 geregistreerde werklozen. Want tel daar nog maar rustig een paar honderdduizend mkb’ers en zzp’ers bij op die hun deuren openhouden, zonder dat er ook maar enig inkomen tegenover staat.

Gouden tip
Lente 2013 brengt ook toegenomen angst van onze oudjes met zich mee. Een groot deel voelt zich onveilig. Gelukkig heeft Annelies van Voornveld van de Amsterdamse politie de volgende gouden tip. Of je nu thuis beroofd wordt of in elkaar gebeukt: blijf de daders altijd vriendelijk bejegenen. Anders komen ze niet op je begrafenis. Zo zijn daders.

Ton Broekhuisen

Reacties zijn gesloten.