Weigerpastoor Noppie op de reservebank #opinie

Wie kent hem inmiddels niet: pastoor Norbert van der Sluis. Noppie weigerde de uitvaart te leiden van een man die door euthanasie aan zijn einde kwam. Noppie nam het de man kwalijk dat hij de gifbeker niet tot de laatste druppel leegdronk. Daarmee verspeelde de man zijn katholieke rechten. En kon Noppie voor God spelen.

In de maag
Het kerkbestuur van het Brabantse Liempde, waaronder pastoor Noppie ressorteert, zit met de zaak in de maag. Vandaar de oproep aan de Nederlandse bisdommen om duidelijke afspraken te maken met pastores en parochianen over kaders rondom euthanasie.

Taalfoefje
Tini van den Berg, woordvoerder van het kerkbestuur, bedient zich van het volgende taalfoefje: “De kerkelijke wetten zijn heel duidelijk over euthanasie. Maar de deur voor een parochiaan sluiten, is niet iets dat bij het katholieke geloof hoort.”

NIETS
Ik heb haar woorden twintig keer nagelezen. Enige mogelijke conclusie: Tini zegt NIETS.
Ook haar voorstel hangt van niksigheid aan elkaar: “Alleen door hierover met elkaar de dialoog aan te gaan, kun je afbrokkeling binnen de kerk voorkomen.” Het woord afbrokkeling is hilarisch te noemen. Volledige ineenstorting dekt de lading wél.

Gemoederen
De komende 14 dagen zit Noppie op de reservebank. Het bisdom hoopt daarmee de gemoederen tot rust te brengen. Zelf hoop ik dat dit NIET gebeurt. Laat de bisdommen zich eerst maar eens duidelijk uitspreken (lees: blameren) over deze kwestie.

Lijst
In dit verband: ik ben benieuwd naar de lijst met namen van mensen die voor de lol voor euthanasie hebben ‘gekozen’. Die lijst bestaat namelijk niet.

Reacties zijn gesloten.