Zullen we het Koninklijk Huis ook meteen maar afschaffen? #column

Het is weer TONderdag op MoetenWeNietWillen.

Lees hier de column van Ton Broekhuisen.

Of hieronder natuurlijk.

Ons koningshuis? Afschaffen!

Er is nogal wat ophef ontstaan over een tweet van de Amsterdamse VVD-wethouder Eric van den Burg. Eric, erkend spiegellikker, twitterde: Zullen we 2e kerstdag/paasdag/pinksterdag gewoon afschaffen en als reguliere vrije dagen teruggeven? Goed voor keuzevrijheid en economie.

Tegenstanders van dit gedachtegoed roepen op om Eric van den Burg af te schaffen als wethouder. Voorstanders zeggen dat hij een punt heeft. Een van de reacties: Hoezo afschaffen? Wanneer moeten de Tokkies dan naar de meubelboulevards? En er wordt met die dagen 2 x zoveel gevreten. Dus ik pleit voor 2e Koninginnedag, 2e oudejaarsdag, etc

Als een gerespecteerd wethouder van een grote plaats zijn ideeën vrijelijk de ether in mag knallen, dan haak ik natuurlijk graag aan. Dus heb ik speciaal voor de trouwe bezoekers van MoetenWeNietWillen mijn hersenen uit de hangmat gehaald. En ja, dat was een tijd geleden.

Toneelstukjes
Ik houd het criterium van Eric van den Burg aan: wat niet goed is voor Nederlanders schaffen we af. Hierbij wat eerste suggesties. Laten we er niet omheen draaien: ons koningshuis voegt niets toe. Koningin Beatrix riep recent nog dat ze allergisch is voor toneelstukjes. Vandaar dat Bea haar kersttoespraak natuurlijk altijd in bikini doet. De opnamen worden, naar nu is uitgelekt, namelijk al in de zomervakantie gemaakt. Willem-Alexander en Máxima voegen ook nul toe. Willem-Alexander, die ook de 363 dagen dat het geen Kerstmis is een volgevreten indruk maakt, heeft nog nooit enige affiniteit getoond met ‘het volk’. En in de kern is Máxima natuurlijk een gewiekst carrièremeisje. Met een foute vader. Afschaffen dus dit peperdure poppentheater.

Liegen
Over poppentheater gesproken: de Tweede Kamer functioneert voor geen meter. En niet alleen omdat de huidige samenstelling in geen enkel opzicht lijkt op die van de actuele peilingen. De krappe meerderheid van VVD en PvdA is veranderd in een forse minderheid. De huidige samenstelling van de Tweede Kamer is gebaseerd op welke politieke leider wel of niet televisiegeniek was. Lees: welke politieke leider het best kon liegen, zonder met zijn ogen te knipperen. In de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen op 12 september 2012. Dus wat moeten we nu nog met die op valse gronden gekozen ‘uitblinkers’?

Madame Tussauds
Wat ook pleit voor afschaffing van de Tweede Kamer: de verzameling gladpraters die er nu zit, scoorde ongetwijfeld goed op de schoolbanken. Maar heeft geen enkele binding met de achterban. En dat lijkt me toch essentieel voor volksvertegenwoordigers. Afschaffen dus die Tweede Kamer. In het verlengde hiervan: de Eerste Kamer kan in zijn geheel naar Madame Tussauds. Geen bezoeker die het merkt.

JA-woord
Tot voorlopig slot zou ik graag zien dat monogamie als onnatuurlijk wordt beschouwd. Mannen die alleen oog hebben voor hun eigen vrouw moeten standaard voor een verwijskaart naar hun huisarts. Échte jagers schieten ook niet met een waterpistool. Ik zou dan ook graag zien dat het huwelijk wordt afgeschaft. Het JA-woord is al te lang aan inflatie onderhevig. Ook vluchten hoeft dan niet meer.

Ton Broekhuisen

Reacties zijn gesloten.