Zwijger Roy Makaay praat op verkeerde moment #sportcolumn #DeJaap

Logo DeJaap

Het is weer maandag. Ook op DeJaap. Dus sportcolumn Ton Broekhuisen.

Liever meteen de uitgeschreven versie? Komt ie:

Zwijger Roy Makaay praat op verkeerde moment

Iedereen heeft het kunnen zien: Feyenoord kwam flink
tekort tegen FC Twente. Dat de jonge Jan-Paul Boëtius zijn glanzende debuut vorige week tegen Ajax niet van een passend vervolg kon voorzien, was nog het minst opvallend. Jonge talentvolle spelers hebben er recht op om grillig te zijn.

Schrijnender was het optreden van de kennelijk op
32-jarige leeftijd al uitgebluste routinier Joris Mathijsen. Het belabberde optreden van Feyenoord-doelman Kostas Lamprou maakte het lek in de Feyenoord-defensie compleet. De te kleine Griek is alleen van toegevoegde waarde in commercials. Tegen hartverzakkingen.

Joris Mathijsen en Kostas Lamprou maakten weliswaar geen beste beurt tegen FC Twente. Maar ze konden nog niet tippen aan de domme actie van Feyenoord-spitsentrainer Roy Makaay. Op zaterdag, een dag voor de wedstrijd dus, zette Makaay oud-Feyenoord-spits Luc Castaignos op scherp. Niet handig want Luc Castaignos moest, als spits van FC Twente, immers een dag later aantreden tegen uitgerekend Feyenoord.

Dodelijke spits
Als actief voetballer was Roy Makaay natuurlijk een dodelijke spits. Makaay scoorde, bij wijze van spreken, zelfs nog als hij niet meedeed. De statistieken vertellen zijn successen in vogelvlucht. Buiten het veld deed Makaay er standaard het zwijgen toe. Dat heeft hem ongelofelijk veel interlands gekost. Want waar elke andere spits frontaal de confrontatie met de bondscoach zocht, hield Makaay steevast zijn kaken op elkaar. Makkelijker kun je het een keuzeheer natuurlijk niet maken. Ook op mijn inkopper (interview voor Metro) of hij alleen voor een basisplaats in Oranje in aanmerking kwam als hij minimaal 4 keer per helft scoorde in Oranje, trok Makaay zijn hoofd terug.

Vreemd
Vreemd dus dat Roy Makaay voor de camera van NOS hardop
zijn twijfels uitsprak over de ontwikkeling die Luc Castaignos doormaakt. Sinds hij twee jaar geleden Feyenoord én spitsentrainer Roy Makaay de rug toekeerde. Roy Makaay zei in feite dat Castaignos niets meer heeft bijgeleerd. Sinds Makaay hem niet meer traint.

Tolstoj
Voetbal is maar een simpel spelletje. Niet toevallig zijn voetballers simpele jongens. Waarmee ik wil zeggen dat je voetballers níet op scherp zet door de werken van Tolstoj met ze te ontleden. Voetballers zet je op scherp door ze te prikkelen. Waarbij minachtende opmerkingen uit het vijandelijke kamp automatisch werken als een rode lap op een opgewonden stier.

Plaag
Luc Castaignos was gisteren een plaag voor Joris Mathijsen. Luc Castaignos wacht een grote toekomst. Zeker als de kennelijk rancuneuze Roy Makaay zich blijft vergalopperen.

Ton Broekhuisen

Reacties zijn gesloten.